• Alla flickor har rätt att gå i skolan men det är långt ifrån verkligheten för många flickor i Etiopien. Bara hälften av alla flickor som börjar skolan går ut grundskolan. Daniel Adams-Ray och Klara Zimmergren har rest till Etiopien för att skildra deras situation.

 • Hon är bara 12 år men har redan genomlevt mer än de flesta av oss hinner med under en livstid. Hon träffade aldrig sin mamma. Båda föräldrarna försvann tidigt i aids.

 • 17-åriga Angella Mirunda anför talkören när tjejgruppen samlas till veckans möte i skolan. Det är dans, sång, allvar, mycket skratt, debatt, påverkan. Dagens diskussionsämne är: ”Early pregnancies”.

 • På polisstationen i Ouahigouya sitter fyra rädda, trötta och hungriga pojkar i 10-årsåldern; klädda i för stora slitna kläder, förmodligen ärvda. Alla täckt av Sahels vita resdamm.

 • Årets reportageresa går till Etiopien och våra guider på plats är: Klara Zimmergren och Daniel Adams-Ray. De kommer att titta närmare på barnarbete, arbete i hemmet och tvångsäktenskap för att försöka förstå varför flickor inte går i skolan eller har möjlighet att slutföra sin utbildning.

 • Årets tema

  Alla barn har rätt till avgiftsfri utbildning. Det står i Barnkonventionen som inrättades 1989. Att få gå i skolan är enligt FN en mänsklig rättighet. Ändå är det idag upp emot 100 miljoner barn som inte får ta del av den rättigheten.

  En övervägande majoritet av dessa är flickor

 • 50 kronor kan till exempel räcka till en månads skolgång för en flicka eller en bra lärobok

  100 kronor kan räcka till skrivböcker och pennor till en hel skolklass (30 elever)

  200 kronor kan räcka till skollunch för en hel klass

 • - Mer än 50 miljoner flickor får aldrig möjlighet att gå eller gå färdigt i skolan – trots att det är en mänsklig rättighet

  - Varje dag stannar miljontals flickor hemma med hushållsarbete istället för att gå i skolan

  - En flicka som inte utbildas riskerar att hamna i extrem fattigdom, bli bortgift eller tvingas till prostitution

  - En flicka som fått gå i skolan tar bättre hand om både sig själv och sina barn.

  - Många flickor går inte i skolan på grund av risken för våldtäkt eller andra övergrepp, antingen på vägen till eller i skolan.

  - För varje avslutat skolår ökar en kvinnas lön med ca 20%

  - Två tredjedelar av världens analfabeter är kvinnor

  - Att ge en flicka en utbildning är att rädda liv

  - En flicka som inte går klart grundskolan löper 10 gånger så stor risk att bli tonårsförälder jämfört med en flicka som gått grundskolan

 • Varför handlar insamlingen om flickors rätt till utbildning, det finns ju även pojkar som inte går i skolan?

  Naturligtvis ska ALLA barn gå i skolan. Men eftersom det är flickorna som faller ur skolsystemet först har vi i den här insamlingen valt att fokusera på dem.

  Ju längre en flicka får gå i skolan desto senare gifter hon sig, desto färre barn skaffar hon och desto bättre kan hon ta hand om sina barn.

  Dessutom avtar spridningen av hiv samtidigt som barnadödligheten minskar när flickor utbildas. Detta gynnar den ekonomiska utvecklingen, som i sin tur är bra för alla. Därför handlar den här insamlingen om flickorna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista