Frågor och svar

Varför handlar insamlingen om flickors rätt till utbildning, det finns ju även pojkar som inte går i skolan?

Naturligtvis ska ALLA barn gå i skolan. Men eftersom det är flickorna som faller ur skolsystemet först har vi i den här insamlingen valt att fokusera på dem.

Ju längre en flicka får gå i skolan desto senare gifter hon sig, desto färre barn skaffar hon och desto bättre kan hon ta hand om sina barn.

Dessutom avtar spridningen av hiv samtidigt som barnadödligheten minskar när flickor utbildas. Detta gynnar den ekonomiska utvecklingen, som i sin tur är bra för alla. Därför handlar den här insamlingen om flickorna.

Varför är det fler flickor än pojkar som inte utbildas?

Fattigdom, kulturella traditioner och tonårsgraviditeter är några av förklaringarna till varför många flickor går miste om en utbildning. Men vad som också är med och påverkar är synen på kvinnor och hur den tar sig uttryck. I vissa kulturer ses kvinnan som bättre lämpad att ta hand om barn, vilket också blir hennes verklighet. Många föräldrar har inte heller råd att sätta sina barn i skola, vilket är en bidragande orsak.

Vad kommer mina pengar användas till?

Pengarna som samlas in går till Radiohjälpen som i sin tur fördelar pengarna till hjälporganisationer. Det kan bland annat handla om att bygga skolor, toaletter, stängsel/murar och skolmaterial såsom läroböcker, pennor, sudd med mera. Det kan handla om att utbilda lärare och påverka politiker.

Vad finns det mer åtgärder för att öka antalet utbildade flickor?

Slopandet av skolavgifter, lagstifta kring skolgång, påverka lokalbefolkningen och utbilda fler kvinnliga lärare är några exempel.

Vilka länder är berörda?

Många länder är berörda men i olika utsträckning. Länderna kring Sahara (tex Nigeria, Somalia, Eritrea, Sudan, Etiopien) och södra Asien (tex Afghanistan, Pakistan, Yemen) räknas till de områden där flickor är värst drabbade. I exempelvis Mali är endast en fjärdedel av alla skolelever flickor. I dessa områden beräknar man att flickor istället lägger i snitt sju timmar per dag på hushållssysslor.

På vilket sätt bidrar flickors utbildning till att utrota fattigdomen?

Ju fler som jobbar i ett land, desto starkare blir landets ekonomi. Om kvinnor får möjlighet att förvärvsarbeta i samma utsträckning som männen förändras samhällets ekonomi drastiskt.

För varje avslutat år i grundskolan ökar en kvinnas inkomst med 10-20 %. För varje avslutat år i gymnasieskolan ökar hennes inkomst med 15-25 %. Det finns starka samband mellan utbildning och förbättrad produktivitet i jordbruket, och väldigt färska studier kring sambandet mellan hälsa och utbildning. 

Hur vet vi hur många det handlar om?

Det vet vi inte. Det finns ett stort mörkertal och statistik förs på olika sätt. Men en siffra som FN använder sig av är att över 50 miljoner flickor runtom i världen inte får gå i skolan. Flickor som inte avslutar sin utbildning är långt över det dubbla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista