"Fotonotizen documenta 2" (1959) av Hans Haacke.
"Fotonotizen documenta 2" (1959) av Hans Haacke. Foto: Mårten Arndtzén/Sveriges Radio

Konstutställningen Documenta på randen till konkurs

En av världens största konstutställningar, Documenta i Kassel i Tyskland, som i år också hölls i Aten, har dragit över budgeten med nära 67 miljoner kronor.

Staden Kassel och den tyska delstaten Hessen gick för ett par veckor sedan in som garant med ett lån på halva underskottet för att hålla igång utställningen till den 17 september som planerat och för att anställda ska få betalt. Det skriver sajten Artnet news och citerar uppgifter i den tyska lokaltidningen HNA.

I ett uttalande säger ledande politiker att de är medvetna om Documentas stora betydelse för staden och delstaten och att de vill fortsätta att föra samtidskonst av världsklass till Kassel.

Oberoende revisorer undersöker nu varför budgeten på över 350 miljoner kronor inte räckte.
Mycket tyder på att Aten-delen kostat betydligt mer än väntat, samtidigt som besökar-antalet minskat med tre procent jämfört med förra Documenta-utställningen för fem år sen.

På Documenta visas vart femte år konst från hela världen och ett av årets teman har varit ursprungsbefolkningars historia.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".