centrum
1 av 3
Bild inifrån nya centrumbiblioteket i Helsingfors.
Centrumbiblioteket i Helsingfors.
2 av 3
Centrumbiblioteket i Helsingfors.
Centrumbiblioteket i Helsingfors.
3 av 3
Centrumbiblioteket i Helsingfors.

Centrumbiblioteket nytt landmärke i Helsingfors

2:14 min

Nu öppnar det nya centrumbiblioteket i Helsingfors. "Ode" är en 100-årsgåva till medborgarna och mer än ett ställe för bokälskare.

Dagen innan Finland firar 101 år öppnas biblioteket med pompa och ståt.

– Vi har många samarbeten här: EU-informationspunkt, stadens informationstjänster, vi har plats för barn, vi har bio här, man kan göra musik här, hålla möten här, använda en 3d-printer, säger Tommi Laitio som är kultur- och fritidschef i Helsingfors.

Enligt honom är Ode Helsingfors största kultursatsning, och det måste medges att byggnaden är imponerande. Den är stor, öppen, ljus och ligger i hjärtat av huvudstaden, precis intill centralstationen och ett stenkast från riksdagen och flera andra muséer. Det handlar om ett jätteprojekt där budgeten på 98 miljoner euro inte har överskridits, enligt Laitio.

Biträdande borgmästare Nasima Razmyar säger att det finns speciellt en sak som gör biblioteket unikt:

– Biblioteket är en gåva till det 100-åriga Finland, vilket är symboliskt viktigt, säger Razmyar och tillägger att det finns en massa element i bygganden som gör den värdefull, inte minst det arkitektoniska men också att Ode är en offentlig plats i hjärtat av Helsingfors dit alla är välkomna.

Och i dag – då Finland firar 100 år och 364 dagar av självständighet, invigs Ode:

– Vi förväntar oss att det ska vara en lång kö utanför! Presidenten är här och borgmästaren, det blir musik, kultur och dans. Det blir liksom en stor festival, säger Tommi Laitio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista