William Turner
Den Glasgowbaserade konstnären Charlotte Prodger får Turnerpriset. På bilden målningen "Stormy sea with dolphins" av William Turner (1775–1851) som priset är uppkallat efter. Foto: Bernd Kammerer/AP/TT

Charlotte Prodger vinnare av prestigefulla Turnerpriset

2:43 min

Brittiska Turnerpriset är ett av konstvärldens mest prestigefulla och i år gick priset till den Glasgow-baserade videokonstnären Charlotte Prodger för bland annat verket Bridgit.

Alla fyra nominerade till årets Turnerpris arbetar med rörliga bilder och alla fyra har dessutom starka budskap i sin konst.

Bland kulturjournalister i Storbritannien är det en utbredd åsik att de nominerade aldrig tidigare varit så politiska som i år i Turnerprisets 34-åriga historia.

Till slut blev det alltså Charlotte Prodger som fick ta emot priset från den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie.

Prodger var nervös och överraskad när hon klev upp på scenen. Hon levererade inte det mest minnesvärda tacktalet.

– Jag är ganska överväldigad, sade hon på scenen.

Turnerpriset delas ut till en konstnär som gjort något enastående den senaste tiden och som är född i eller arbetar i Storbritannien. 44-åriga Charlotte Prodger har bott i många år i Skottland där hon har sin bas.

Hennes film Bridgit är ett väldigt personligt verk som helt och hållet är filmat med en mobiltelefon i korta scener. Prodger känns alltid närvarande bakom kameran även när hon filmar vyer i det skotska landskapet. Hon är också hemma i sin lägenhet och filmar sin katt, sina skor eller ett element. Stycken ur hennes gamla dagböcker läses upp till bilderna.

Hon pratar om könsidentitet och att komma ut som lesbisk på den skotska landsbygden på 90-talet.

Efter prisutdelningen sade hon till BBC att hon tror att många fått upp ögonen för hennes konst för att den blivit allt mer personlig.

Verket Bridgit ställdes ut på Bergens Konsthall i Norge förra året men nästa år är det dags för en ännu större kulturscen för Charlotte Prodger –Venedigbiennalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista