Kristi Pinderi är en av människorättsaktivisterna som bär armbandet med överfallslarm. Foto: Civil Rights Defenders
Kristi Pinderi är en av människorättsaktivisterna som bär armbandet med överfallslarm. Foto: Civil Rights Defenders

Överfallslarm har nått färre aktivister än väntat

"Säkerhet har blivit en del av vår vardag"
2:33 min

Idag är 37 människorättsaktivister utrustade med Civil Rights Defenders överfallslarm. Det är färre än väntat, men inom organisationen är man fortfarande optimistisk inför framtiden.

För två år sedan lanserade människorättsorganisationen Civil Rights Defenders armbandet som ska skydda människorättsaktivister. 

 – Inom några minuter har vi fått reda på att någonting har hänt och var det har hänt. Vi ska försöka få så många som möjligt att agera på det som händer, att sprida information och skapa tryck på myndigheterna för att få dem att säkra den här personen, säger Marie Månson som är programchef för Stöd till utsatta människorättsförsvarare på Civil Rights Defenders i Stockholm.

Armbandet ser egentligen inte mycket ut för världen. Svart och i gummi, med Civil Rights Defenders logga på. Men inuti armbandet finns en GPS-sändare och när man bryter armbandet, utlöses ett alarm som går direkt till Civil Rights Defenders kontor i Stockholm. Då vet man att en människorättsaktivist är i fara.

Hittills har 37 aktivister runt om i världen utrustats med armbandet. Det är 18 färre än Civil Rights Defenders målsättning. Det beror på att det tar tid att utbilda de som använder armbanden, säger Marie Månson på Civil Rights Defenders. 

– När vi utrustar en person håller vi också en säkerhetsutbildning. Då börjar vi tillsammans utveckla vad vi kallar ett säkerhetsprotokoll, som är en plan över vem som ska göra vad om du behöver dra larmet. Det handlar om att förändra rutiner så att man blir bättre förberedd om något skulle hända. Precis som allt annat långsiktigt arbete tar det tid att ändra den här typen av rutiner, säger Marie Månson. 

Människorättsaktivisten Kristi Pinderi var en av de första att utrustas med armbandet. Hot och våld en del av hans vardag eftersom han jobbar för en organisation som kämpar för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoners rättigheter i Albanien. Han berättar att hans och kollegornas situation har förändrats avsevärt sedan han fått sitt armband.

– Det som har förändrats är att vi i organisationen ser problemet med säkerhet på ett annat sätt, och säkerhet har blivit en del av vårt vardag och organisation, säger han.

Armbanden delas bara ut till de aktivister som Civil Rights Defenders anser är i behov av dem. Men flera har också tackat nej till armbanden. Idag är det många aktivister som inte vågar visa öppet att de bär armbanden för att de till exempel är rädda att det ska upplevas som provocerande. Därför håller Civil Rights Defenders just nu på att tillverka en mindre och mer diskret modell.

Men hur bedömer man vem som har ett större behov av ett armband än någon annan?

– Armbandet är till för de människorättsaktivister som står i frontlinjen, det är de aktivister som är utsatta för störst risk. Om vi kunde ha armband till alla vore det jättebra, men jag tror inte att det kommer hända, säger Kristi Pinderi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".