• FOLK & FÖRSVAR

  En dryg månad efter självmordsdådet i Stockholm öppnar nu Säpochefen Anders Danielsson för att både utöka antalet länder som svensk säkerhetspolis samarbetar med, och intensifiera informationsinhämtningen över huvud taget.

 • I skuggan av bombattentatet i Stockholm håller Islamiska Förbundet sin årliga konferens i Stockholm senare i veckan med flera tusen besökare. Sprängdådet får konferensarrangörerna att vara lite mer vaksamma, säger Mahmoud Khalfi, ordförande i Stockholms moské.

 • Regeringen satsar fem miljoner kronor på forskning om politisk och religiös extremism. Det sa demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) på ett seminarium i Stockholm i veckan, där också flera andra politiker gav sin bild av läget efter förra helgens attentatsförsök i Stockholm.

 • TERRORDÅDET I STOCKHOLM

  I fredags hölls den första fredagsbönen efter självmordsattacken förra lördagen. Och i moskén på Medborgarplatsen handlade predikan om terroristhandlingarna, som fördömdes kraftfullt, som haram och emot islam.

 • Terrorhot

  Terrorister med anknytning till al-Qaida kan ha planerat en attentatsvåg i Europa och USA under julhelgen, och självmordsattentatet i Stockholm i lördags kan ha varit inledningen. Det uppger två irakiska ministrar som har informerat Interpol om hotet.

 • Regeringen agerade alldeles för sent efter lördagens terrordåd, det menar tre kommunikations- och mediakunniga som SR International talat med. Det nya medielandskapet med dess bloggar och twitter var mycket snabbare.

 • ISLAMISTISK EXTREMISM

  I dag presenterade Säkerhetspolisen, Säpo, sin rapport om våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige. Det behövs en nationell strategi och ett helhetsgrepp för att tackla problemet, säger Magnus Ranstorp, terroristexpert på Försvarshögskolan.

 • ISLAMISTISK EXTREMISM

  Självmordsbomber i Stockholm och domarna mot två unga män för terroristbrott i Göteborg nyligen har väckt debatt om radikal islamism i Sverige, och det finns de som är oroliga för att deras barn ska bli terrorister. SR International har pratat med en fembarnspappa i Stockholmsförorten Spånga, som kom från krigets Somalia på 90-talet med sin familj. Nu är han orolig för sin son, som hoppat av skolan.

 • SJÄLVMORDSATTENTATET I STOCKHOLM

  Flera av Sveriges muslimska organisationer reagerar skarpt på självmordsattentatet i lördags. Det finns en oro att muslimer i Sverige ska förknippas med våldshandlingar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista