• EU har utvidgat sina sanktioner mot Syrien, och medlemsstaterna måste nu göra inspektioner för att stoppa misstänkta vapentransporter till Syrien. Muhammad Khalifa, samordnare för den syriska oppositionen i Sverige, välkomnar dessa sanktioner.

 • Den arabiska våren förvandlades till en utdragen process - som inte motsvarade de förväntningar som omvärlden liksom aktivisterna haft för ett drygt år sedan. Det att Muhammad Mursi från Muslimska brödraskapet vann presidentvalet i Egypten är en stor besvikelse - inte minst för omvärlden, säger Per Jönsson associerad redaktör på Utrikespolitiska Institutet (UI).

 • När Sverige nu ökar sitt bistånd till Nordafrika och Mellanöstern är det särskilt viktigt att kvinnornas fortsatta delaktighet uppmuntras. Det anser både regeringens företrädare och oppositionen i riksdagens utrikesutskott.

 • Tidningen Fokus utsåg nyligen nätaktivisten Christopher Kullen­berg till Årets svensk. Kullenberg och hans medarbetare i nätverket Telecomix gjorde ­det ­möjligt för oppositionen i ­Tunisien, Egypten och Syrien att koppla upp sig på internet när det censurerades, övervakades och till och med stängdes ner.

 • Internets roll i protesterna i Mellanöstern och Nordafrika har uppmärksammats mycket. Biståndsorganisationen Sida gav i somras pengar till projekt för ökad frihet på internet, och under onsdagen samlade de ett stort antal bloggare och aktivister med kopplingar till den arabiska våren, för en konferens om internet och demokratisk förändring.

 • Svenska partier och företag kan hjälpa Tunisien på sin väg mot demokrati. Det säger bland annat centerpartisten Abir Al-Sahlani som är på plats i Tunisien för att övervaka helgens historiska val. Hon är mycket positiv till det hon bevittnat.

 • Inför torsdagens toppmöte i Paris vill nu libyer i Sverige att den svenska regeringen erkänner det libyska övergångsrådet, NTC, och släpper Muammar Kadaffis frysta tillgångar. Shaban Elgale är talesperson för den libyska oppositionen i Sverige.

 • FN:s säkerhetsråd måste bryta sin tystnad och tydligt fördöma den massiva våldsanvändningen från den syriska regimens sida. Det säger utrikesminister Carl Bildt, sedan syriska stridsvagnar igår angrep staden Hama. Men Sverige skulle kunna göra mer. Det säger Abdulbaset Seida, ordförande för Rådet för syriska kurder i Sverige.

 • Asylsökande som kommer till EU ska bemötas bättre, få rätt till tolk, ha möjlighet att överklaga och de ska inte få skickas tillbaka till platser där de kan vara i fara. Dessutom ska deras särskilda behov tillgodoses. Det beslutade EU-parlamentet på onsdagen, när man röstade för ett nytt direktiv om asylprocesser. Direktivet, som ger ökade rättigheter till asylsökande, är ett steg närmare ett gemensamt europeiskt asyl-och migrationssystem.

 • De Gripenplan som deltar i den svenska militära insatsen i Libyen är utrustade med bomber som ökar risken för civila offer. Det säger Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman. Bakgrunden är att planen har utrustats med precisionsbomber, som faller fritt och som tar längre tid på sig att nå målet.

 • TURISM

  Sedan oroligheterna som ledde till revolutionerna i Tunisien och Egypten satte igång har turismen till länderna i princip upphört. Nu drar charterresorna igång igen, då UD inte längre avråder från att resa till något av dessa länder. 

 • Libyens ledare Muammar Kadaffi har tillgångar på över 10 miljarder kronor i Sverige. Det står klart efter ett EU-beslut om frysning av den nuvarande libyska regimens alla tillgångar. Enligt beslutet är alla personer, myndigheter, företag och banker med flera skyldiga att frysa tillgångar som har anknytning till Kadaffi.

 • FN:s operation i Libyen

  Sverige kommer inom kort få en fråga från Nato om att delta FN:s operation i Libyen med Jas 39 Gripen-plan. Det skriver både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet i dag och hänvisar till källor med inblick i Nato. Fp och Kd tycker Sverige är för passiva, medan V vill ha ett tydligare FN-mandat för ett eventuellt deltagande med fredsbevarande styrkor.

 • Libyen

  FN:s beslut på torsdagskvällen om en flygförbudzon över Libyen syftar till att skydda civilbefolkningen och det är en händelse av världshistorisk karaktär det säger folkrättsexperten Ove Bring.

 • Den snabba politiska utvecklingen i flera länder i Nordafrika påverkar också den svenska biståndspolitiken i den så kallade MENA-regionen, Mellanöstern och Nordafrika. Biståndsminister Gunilla Carlsson säger nu att det svenska biståndet kan komma att öka till regionen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista