• Många unga lägger av med sin idrott. Det kan ha många orsaker, som att det är för dyrt, men också av religiösa eller kulturella skäl. Syskonen Jakob 15 år och Matilda 18 år menar att de var tvungna att sluta med boxningen på grund av att deras pappa konverterade. Pappan säger att han ville de skulle sluta eftersom sporten är farlig.

 • IDROTT OCH MÅNGFALD

  28-årige kulstötaren Jeffrey Ige, med nigerianskt ursprung, är ett av de svenska hoppen i de Paralympiska spelen i London i september. Han tävlar i kategorin för idrottare med utvecklingsstörning, och tidigare i våras vann han VM i Manchester.

 • IDROTT OCH MÅNGFALD

  Hamza Bougmza är ett löfte inom thaiboxningen. Just nu förbereder han sig på att representera Sverige i VM i Sankt Petersburg i Ryssland i september. Samtidigt pluggar han på distans till mäklare. Men pengarna som klubben får ska räcka till mycket.

 • IDROTT OCH MÅNGFALD

  Fotboll är en idrott där mångfalden är god och en klubb som anses ha lyckats särskilt med det är AIK. SR Internationals reporter Beşir Kavak besökte klubbens ungdomsakademi i Solna där han fick en rundtur av akademins chefstränare Elias Mineirji.

 • Idrott och mångfald

  Grunden för idrottsrörelsen i Sverige är föreningarna. De flesta ungdomar börjar sina aktiva karriär i en idrottsförening som ofta bedrivs ideellt av eldsjälar som Hassan Shamshiri, en engagerad pappafigur för ungdomarna i Hallstahammar.

 • Omkring tjugo procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund. Hur speglas detta faktum inom idrotten? Hur många landslagsspelare, tränare och beslutsfattare har invandrarbakgrund? Det har Jesper Fundberg, lektor i Idrottsvetenskap vid Malmö högskola undersökt i många år. Resultatet av hans forskning resulterade i avhandlingen ”Etniskt mångfald inom svensk elitidrott” som lämnats till regeringen. Och den visar att det finns en del att önska när det gäller mångfalden inom idrotten.

 • Klivet från att vara talang till att bli en idrottare inom världseliten är ibland långt. För många unga talanger, blir drömmen om att bli världsmästare aldrig verklighet. Det finns många hinder på vägen. För 17-årige Ali Rezaie är hindret att han saknar id-handlingar och svenskt medborgarskap.

 • Under tio veckor ska en grupp ungdomar i 15-årsåldern i Husby i nordvästra Stockholm träna i programmet Löparakademin. De får lära sig att sätta upp och nå sina personliga mål med hjälp av träning och långdistanslöpning, för att i slutändan höja sina betyg i skolan. SR Internationals reporter följde ett träningspass.

 • Idrott och integration

  ”Alla får vara med” så lyder Riksidrottförbundets ledstjärna. Det öppnar för integrationen inom idrotten. Men är verkligen alla välkomna? Vilka hinder möter killar och tjejer med invandrarbakgrund som vill utöva idrott? Och vill de själva verkligen vara med? SR Internationals reportrar har sökt svar på dessa frågor. Vi har besökt idrottsföreningar runt om i landet, pratat med killar och tjejer som brinner för sin sport, intervjuat experter och forskare och tittat lite närmare på olika idrottsgrenar. Mångfalden är större än vi kanske trodde från början, men bilden varierar kraftigt beroende på idrottsgren, kön och region.

 • 1 av 6
  2 av 6
  3 av 6
  4 av 6
  5 av 6
  6 av 6
  Vad kostar det?

  Bara få barn med invandrarbakgrund slutar för att deras idrott har blivit för dyr. Men kostnaden spelar ändå en viktig roll vid själva valet. Dyra sporter som ishockey eller ridning avskräcker, medan fotboll eller basket har större dragningskraft tack vare även låga kostnader.

 • Alice Watson är en sextonårig handbollspelare från Stockholm. Hennes pappa är från Storbritannien och Alice har därför dubbelt medborgarskap. För hennes del innebär det att hon kan ha en biljett till OS 2016 tillsammans med det brittiska landslaget som bara funnits sedan 2005.

 • Riksidrottsförbundet vill öka mångfalden i sina styrelser, och kommer därför att satsa på fem idrotter och två geografiska , säger Björn Eriksson, ansvarig för integrations- och mångfaldsfrågor inom Riksidrottsförbundet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista