• Om amerikansk militär helt drar sig ur Afghanistan efter 2014 kan det komma att påverka den svenska insatsen där. Den bedömningen gör chefen för den samlade svenska insatsen i Afghanistan, Henrik Landerholm. De senaste signalerna från USA skapar en viss osäkerhet, tycker han.

 • När Sverige nu drar sig ur Afghanistan militärt, öppnar det för andra internationella uppdrag, som ett fördjupat samarbete med Nato. Regeringen överväger att söka medlemskap i Natos snabbinsatsstyrka NRF. Men försvarsminister Karin Enström vill också se ett ökat svenskt deltagande i FN-operationer.

 • FOLK OCH FÖRSVAR

  Regeringen är splittrad i flera viktiga försvarsfrågor. Det är av slutsatserna som kan dras efter årets upplaga av Folk och försvars rikskonferens som avslutades i Sälen på tisdagen. Moderaterna säger nej till att utreda ett Natomedlemskap, och tvärtemot de andra tre allianspartierna vill man heller inte utlova ökade försvarsanslag.

 • FOLK OCH FÖRSVAR

  Ett alltför enögt fokus på hotet från våldsbejakande islamister har stärkt extremhögern i Europa, men också i Sverige. Och det högerextrema näthatet är nu så utbrett att att det hotar pressfriheten i Sverige, säger författaren Lisa Bjurwald.

 • FOLK OCH FÖRSVAR

  Det är med stor oro som den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) följer den mycket EU-kritiska debatten i Storbritannien just nu. Det finns farhågor om att britterna tänker lämna stora delar av EU-samarbetet, eller till och med begära utträde.

 • FOLK OCH FÖRSVAR

  Debatten om ett svenskt Nato-medlemskap har blossat upp, efter att ÖB deklarerat att svensk militär bara klarar av att försvara Sverige i en vecka utan hjälp utifrån. Försvarsministern tycker det är rimligt, medan andra försvarspolitiker har talat om beskedet som en "försvarspolitisk bomb". Centern är ett av de partier som tycker att det är hög tid att starta en förutsättningslös utredning av ett svenskt Natomedlemskap.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista