Lyssnarnas husmorstips

Här har vi samlat era husmorstips.

 • Ibland luktar köksknivar illa, men skär kniven genom rå potatis så försvinner lukten!!
  /Sune

 • Papper, speciellt tidningspapper, riskerar att repa glaset i fönstret. Använd kasserade lakan istället. Instämmer annars med att en prima fönsterputs är vatten, diskmedel och lite ättika (ingen efterputs).

  Är det kylgrader ute, häll i lite T-röd.

  Tipset med att tapetsera med tidningar, kan utvidgas till att klä träbord som fått en lite ful yta. Eller bara för att det är kul. Lacka ytan och stryk ut tidningsurklippen, eller riv bitar, remsor.
  Eller klipp/riv remsor och fläta ett rutmönster. Lacka sedan ytan några gånger till och bordet är som nytt :-)

  Vill man kan man klä hela bordet med tidningspapper - ser ganska spännande ut, faktiskt.

  Det kan också vara en ide att kolla de papper man ibland får när man köper krukor från Asien. Tycker att asiatiska skrivtecken är mycket vackra och ibland har man tur och får sådana på köpet, när man handlar krukor.

  Hälsningar
  Carin

 • Hej,

  Roligt att ni tar upp tips i att ta tillvara det som finns nära oss. Skulle vara bra om ni också tog upp lite mer om hur man kan förlänga kläderslivslängd.

  Vi vet att bomullsindustrin tär mycket på vår miljö. Därför är det viktigt att vi köper bomullskläder med god kvalitet som går att renovera. Det finns mycket vi kan göra för att förlänga våra kläders liv.

 • Jag har också en fågelmatare med flaska. Den har jag ställt på marken så kan alla gräsänder som kommer till oss äta från den.

  Det kan vara knepigt att fylla en flaska med smal hals. Jag har en tratt med gänga som man skruvar på flaskan och då är det lätt att fylla på frö.

  Vildfågelblandning är bäst för den sätter inte igen i hålet i flaskan så lätt utan fröerna kan rinna ut fint efterhand när fåglarna äter. Jag kastar ut frö på snön också, solros, hampa jordnötter och blandning. Gräsänder har bra aptit och så får jag min gräsmatta gödslad.

  / L

 • Tack för tipsen om frön till fåglar. Själv gör jag ett kokos och "solrosfröbak" i en 1l bakform.

  Smält 500 gram kokosfett i en kastrull, häll vätskan i bakformen fyll på med ca 800 gram skalade solrosfrön + 250 gram skalade osaltade jordnötter som hackas lätt.

  Man kan även strö i kokosflingor. Rör om och låt stelna. Man får mycket lätt ut den stelnade kakan genom att spola aluminiumformen i varmvatten. Svep in kakan i hönsnät och häng upp på lämpligt ställe.

  Vänliga hälsningar
  Bengt Ekberg
  Uppsala

 • Har försökt hitta medel som håller min rostfria diskbänk blank men inget har fungerat, tills jag provade utspädd ättika från sprayflaska med fin spridning av strålen och sedan torka med disktrasan.

  Osäker på spädningsgraden men hälften 12% ättika och vatten verkar bra.

  Tack för ett intressant program !

 • Vill bidra med två tips om fläckborttagning. Blåbärsfläckar kan vara svåra. Lägg vanlig filmjölk på fläcken och låt verka ett tag. En torr filmjölksskorpa bildas.

  Skrapa bort och tvätta bort filfläcken-ruggigt effektivt!

  Mer allmänna fläckar tar jag med galltvål (fast eller flytande) som jag gnider in fläcken med,låter verka en stund och tvättar av. Det tar allt! Förstår inte varför man skulle behöva syntetiska kemikalier. Ivrig att testa ert tips mot spisfläckar; bakpulver och ättika.

  Mvh,
  Ola Flodin

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista