• Glädjebeskred på vårdcentralen

  Under åren 2009-2010 jobbade jag i programmet Lantz i P4 intensivt för att få in fler kvinnor på sportsidorna. Idén kom till mig när jag en dag började räkna hur många bilder på män och hur många bilder på kvinnor som presenterades på sportsidorna i våra största morgontidningar. Resultatet kunde bli 23-2 eller 15-0.

 • Efter att Saudiarabiens kung Abdullah visat att han kan knyta fast en kvinna vid spisen med en felfri dubbel råbandsknop, fick han i förra veckan scoutrörelsens finaste utmärkelse, bronsvargen, av Kung Carl XIV Gustav.

  Kungen var själv vargunge som scout och kallades då Mowgli.

 • Lättare att hitta till jobbet på Långfredagen

  Långfredag. Tomt på gatorna i förorten, när cykelhjulen krasar genom gruset på cykelbanan. Öde gator i Stockholms city när jag far fram längs Strandvägen, med vinden vinande i cykelhjälmens lufthål. Inte en levande själ vid radiohusets cykelställ när jag i duggregnet kedjar fast min springare. ”Arbetslinjen”, tänker jag. ”Vad hände med arbetslinjen?”

 • Budgetdebatten gav spår i västsvenskt bajs

  I budgetdebatten i veckan upprepades ordet ”missmatch”. Det är ett svårt ord. Därför var det inte konstigt att det var Socialdemokraternas ekonomiske talesperson, Tommy Waidelich, som introducerade ordet i debatten. Bara en man som har ett besvärande sje-ljud i sitt namn vågar ge sig i kast med ett ord, som yttrat flera gånger efter varandra, lätt förvrängs och blir till ”mischmasch” (eng. för tv-tablå).  Waidelich använde ordet missmatch för att beskriva den rådande situationen med hundratusentals arbetslösa som med sin utbildning och sina förutsättningar inte motsvarar dom behov som finns på en arbetsmarknad som delvis skriker efter personal.

  Anders Borg, däremot, såg inte något problem alls med matchningen, eftersom regeringen med sitt femte jobbskatteavdrag även fortsättningsvis matchar kraftiga inkomster med kraftiga skattesänkningar.

 • Krönikör Annika Lantz i nyhetsflödet:

  I går fick jag den överraskande känslan av att världen är litet skev. Så här på våren brukar ju annars tillvaron glida fram i en jämvikt av krokus och vintergäck, herrallsvenska och damallsvenska, somaliska pirater och afrikanska diktatorer, men plötsligt ruckades den här balansen av dom förbannade nyheterna.

  I Aktuellt i måndags träffade vi Marianne Knoblach. Hon hade arbetat med barn (det finaste vi har efter tillväxt) under större delen av sitt arbetsliv. Båda hennes axlar var söndervärkta och opererade, hon hade ständig huvudvärk och hon led av fibromyalgi.

  Marianne är en av dom som hamnat mellan britsarna i det nya sjukförsäkringssystemet. Efter ett liv som dagbarnvårdare (vårdande av det finaste vi har, efter tillväxt) ska hon nu leva på ett aktivitetsstöd på drygt 4000 kronor i månaden.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista