Sportögonblick som förändrade världen

Det finns mängder av klassiska idrottsögonblick. fotbollsmål, världsrekord, osannolika vändningar och mästerskapsmedaljer som vi aldrig glömmer. Men det finns också idrottsögonblick som blivit större
efterhand. Vi kanske inte förstod det direkt men det som hände där och då kom att påverka oss för lång tid framöver. Radiosportens reporter Martin Marhlo guidar oss i åtta delar genom idrottshändelserna som kom att påverka oss även utanför idrottsarenorna, Sportögonblicken som förändrade världen

 • Cathy Freeman
  4:33 min

  I P3 Sports serie ”Idrottsögonblick som förändra världen” får vi höra om löparstjärnan Cathy Freeman som fick en premiärminister att be ett helt folk om ursäkt.

 • Martin Marhlo berättar om en av historiens allra märkligaste fotbollsmatcher. Den spelades på juldagen mitt i ingenmansland i en plötsligt uppkommen vapenvila under Andra Världskriget.

 • Martin Marhlo berättar om Hassiba Boulmerka, den algeriska löpardrottningen som inte bara tvingades besegra motståndare på löparbanan utan också slogs mot landsmän som kastade stenar efter henne. Hon sprang nämligen i shorts, en djup synd för en kvinna enligt många muslimska män i Algeriet på 90-talet.

 • Martin Marhlo berättar mer om miraklet i Lake Placid 1980 när USA mot alla odds lyckades slå Sovjetunionen i ishockey.

 • Vi har kommit fram till 1968 och de olympiska spelen i Mexiko City. Två svarta amerikaner drar in politiken på sportarenan de gör gemensam Black Power-hälsning på prispallen. Hör Martin Marhlo berätta mer i veckans Sportögonblick Som Förändrade Världen.

 • Martin Marhlo tar oss med till OS i München 1972, platsen som förevigt kom att förknippas med ett av de värsta terrordåd som drabbat sporten. Hör historien om hur en storpolitisk konflikt tog sig in i sportens arenor och hur säkerheten blev en av de viktigaste frågorna kring moderna olympiska spel.

 • Martin Marhlo tar oss med till OS i Seul 1988 när en av tidernas största fuskare, Ben Johnson, avslöjades som dopad. Hör historien och hör konsekvenserna fusket fick för en hel idrottsvärld.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista