Läs med Louise

Varannan vecka väljer Louise Epstein en bok. En vinnare utses bland dem som har hört av sig. Denna vinnare blir sedan uppringd två veckor senare för att berätta om sina intryck av boken.

Vill du vara med? Mejla epstein@sr.se  eller skriv till Epstein i P1, Sveriges Radio, 105 10 Stockholm.

 • TORSD 2 FEB

  Igår dog den polska poeten Wislawa Szymborska så idag ordnar vi en minipoesifestival till hennes ära. Anders Bodegård som översatt hennes verk kommer hit och läser sin favoritdikt.

  Och så undrar vi: Måste man födas in i politiken för att lyckas eller kan man börja när man passerat fyrtio? Alla vill ha mer politiskt kompetens men vad betyder det egentligen? Vad är viktigast: Att kunna räkna eller att vara en stor taktiker? Vi undersöker frågorna tillsammans med statsvetarna Katarina Barrling och Tommy Möller.

  Influensakoll är Smittskyddsinstitutets nya sätt att följa spridningen av influensan i Sverige. Systemet bygger på frivilliga insatser från allmänheten och målet är 10.000 rapportörer i Sverige som kan ge en fingervisning av hur svenskarna mår, säger Anna -Sara Carnahan, folkhälsovetare på Smittskyddsinstitutet.

  Bokklubben:Elisabeth Thilert om "Kapten Nemos bibliotek" Per Olov Enquist.

  Producent: Sonja Schwarzenberger

 • Om pedagogik och IKEAskandalen i dagens program.

  Hur ska vi tänka kring lärande i skolan, hänger det på att lärare ska känna till de senaste rönen om hur våra hjärnor fungerar, eller handlar det om att arbeta med lust och lekfullhet i undervisningen?

  I Epstein i P1 ägnar vi oss åt skolan genom att bjuda in lajvarna Miriam Lundqvist och Anna-Karin Linder från Lajvverkstaden som sätter ihop pedagogiska rollspel för undervisning i till exempel matematik, historia och svenska. Dessutom ringer vi upp Ulla Runesson, professor i pedagogik som berättar om lärandets mysterier.

  Men vi börjar sändningen med att fråga oss: Hur påverkas synen på IKEA av skandalen med nazisympatiserande tyska chefen för företaget? Med från Berlin är vår korrespondent Daniel Alling, samt varumärkesforskare Eva Ossiansson.

 • Nu är bokklubben tillbaka och i höst läser vi följande böcker:

  Mordets praktik av Kerstin Ekman

  Min kamp av Karl Ove Knausgård

  Kärlek vänskap hat av Alice Munro

  Upptäckte av Currywursten Uwe Timm

  Ta chansen att vinna genom att mejla namn, adress och telefonnummer till Epstein@sverigesradio.se eller skriv ett vanligt brev till Epstein i P1, Sveriges radio 105 10 Stockholm.

 • Anne Asplund berättade om läsningen av Tove Janssons roman från 1972. Nu gör bokklubben ett sommaruppehåll. Vill du vara med kan du mejla eller skriva. Glad sommar!

 • Ulla-Britt Lindmark berättade om läsningen av Hjalmar Söderbergs klassiska roman "Doktor Glas" från 1905. Nästa bok i klubben "Sommarboken" av Tove Jansson vanns av lyssnaren Anne Asplund.

 • Lyssnaren Leif Andreason om Patti Smiths bok "Just Kids" översatt till svenska av Ulla Danielsson. Nästa bok blir "Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg, Ulla- Britt Lindmark vann boken.

 • Lyssnaren Susan Westin Rundberg berättar om hur det var att läsa Alan Benetts roman "Drottningen vänder blad" översatt till svenska av Sofia Boda. Lyssnaren Leif Andreason vann "Just kids" av Patti Smith

 • Samtal med Kristin Ritter som läst Sofi Oksanens "Utrensning". Lyssnaren Susan Westin- Rundberg vann "Drottningen vänder blad" av den brittiske författaren Alan Bennet.

 • Görel Fedsjö som vann Assia Djebars roman "Kärleken, kriget" blir uppringd och berättar att hon tyckte om boken. Louise Epstein presenterar nästa bok "Utrensning" av Sofi Oksanen översatt till svenska av Janina Orlov.

 • Samtal med förra gångens vinnare David Termén om Richard Yates roman "Easter Parade" översatt av Kerstin Gustafsson. Och presentation av den nya boken i Läs med Louise nämligen "Kärleken kriget" av Assia Djebar. Rami Al-Khamisi tipsade om "Välfärdsåren: Svensk historia 1945-1986" av Göran Hägg.

 • Lyssnaren Petra Alfe Åslund tipsar om "Yacoubians hus" av Alaa al-Aswany översatt till svenska av Tetz Rooke. Den första boken i bokklubben presenteras nämligen "Easter Parade" av Richard Yates översatt till svenska av Kerstin Gustafsson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista