• Den senaste veckans inställda flyg på grund av vulkanutbrottet på Island har kritiserats kraftigt av flygbranschen, som menar att askmolnet från vulkanen inte är så farligt som myndigheter och forskare påstår. Flera flygbolag har skickat upp egna plan i molnet och inte märkt några problem - men en ny svensk studie visar att även väldigt små mängder aska kan vara farliga för flygplanens motorer om man flyger ofta genom askmoln.

 • Aska från den isländska vulkanen Grímsvötn har nu blåst in över Storbritannien, och kommer enligt SMHI:s prognoser förmodligen att nå Sverige senare idag, men det rör sig om låga koncentrationer. Förbättrad teknik för att mäta höjden på askan gör att konsekvenserna för flygtrafiken förmodligen kommer bli mindre än vid Eyjafjallajökulls utbrott i mars förra året, trots att Grímsvötns utbrott är våldsammare.

 • Vulkanen Grimsvötn på island fortsätter sitt utbrott, och stoftmolnet närmar sig bland annat Norge och Irland. Men riskerna för flygtrafiken kan vara mindre vid det här utbrottet än vid utbrottet i vulkanen Ejafjatlajökul förra året, då stora delar av europas luftrum stängdes under flera veckor. Det beror bland annat på att de partiklar av damm och aska som nu sprids är större än förra gången.

 • När vulkanen Eyjafjallajökull hade sitt utbrott för ett år sen och flygtrafik stoppades över hela världen var det första gången man tog till så drastiska åtgärder. Det baserades på en allvarlig händelse från 1982 när vulkanaska orsakade stopp i motorerna på ett passagerarplan. Men många har undrat om det verkligen var nödvändigt med ett så stort – och dyrt – stopp.

 • I vulkaner som ligger på kalkrik berggrund kan ett utbrott snabbt bli explosivt. Det visar experiment som Uppsalaforskare gjort, som visar att stora mängder koldioxid kan frigöras ur det kalkrika berget på kort tid. Gasen sätter fart på utbrottet.

 • Nu börjar det klarna för forskarna hur mycket aska som vulkanen på isländska Eyjafjallajökull faktiskt har spytt ut. Totalsiffran landar runt 300 miljoner ton, enligt en beräkning som seismologen Reynir Bödvarsson har gjort.
  – Jag är lite förvånad själv. Det är nog större än vad jag hade trott, säger han.

 • Vulkanen Eyjafjallajökull på Island fortsätter sitt utbrott i den lugnare fas som har följt på den första explosiva. Utbrottet visar inga tecken på att ta slut. Det vulkaniska molnet ovanför vulkanen är 3-4 km högt nu och består mest av vattenånga. Norrut från vulkanen flödar varje sekund mellan 20 och 40 ton lava. Lätt asknedfall rapporteras upp till 45 km väster om vulkanen.

 • VETANDETS VÄRLD, FRE 23 APR

  Lagom till att svenskt flyg fyller 100 år lamslås flygtrafiken av en skitsak: aska. Att vulkanaska kan sätta flygmotorer ur spel är ingen nyhet. Ändå blev världens flygtekniska experter tagna på sängen när flyget lamslogs.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista