• HAVREDRYCK OCH MELLANMJÖLK
    P1-MORGON TORSDAG 26 SEPTEMBER
    • Spola mjölken säger havredrycksföretaget i en pågående reklamkampanj, får mothugg av mjölkindustrin och så har mjölkkriget fått nytt bränsle.

    • Sverige är det land i världen där vuxna dricker mest mjölk per person och år.
    • Hör Håkan Jönsson, etnolog och måltidsforskare vid Lunds Universitet och Hanna Karlsson, forskare vid SLU samt Åsa Brugård Konde, nutritionist Livsmedelsverket.
  • Ett glas mjölk
    P1-MORGON TORSDAG 26 SEPTEMBER
    • Spola Mjölken säger havredrycksföretaget i en pågående reklamkampanj, får mothugg av mjölkindustrin och så har mjölkkriget fått nytt bränsle.
    • Sverige är det land i världen där vuxna dricker mest mjölk per person och år. Varför väcker mjölken så starka känslor?

    • Samtal om mjölkens plats historiskt och idag i våra liv mellan Håkan Jönsson, etnolog och måltidsforskare vid Lunds Universitet, Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och Hanna Karlsson, forskare vid Statens lantbruksuniversitet, SLU.
  • Barn drabbas av kortväxthet pga utsläpp av kväve från konstgödsel till dricksvatten visar Världsbankens rapport
    Världens vatten

    Världsbanken varnar i en ny rapport om dricksvattenkvalitén globalt och pekar på att utsläpp från konstgödsel till vatten skadar fattiga barns hälsa. Rapporten ifrågasätter de stora statliga subventionerna till konstgödsel.

  • Lax
    • De dåliga förhållandena för odlad lax i Norge är något som har uppmärksammats idag i svenska medier idag.
    • Laxen uppges ha löss och innehålla gifter.
    • Hur farlig är den norskodlade laxen? Hör samtal med Anneli Widenfalk, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket, och Kjartan Trana, journalist på NRK.
  • Sveriges import av Halloumi har också exploderat de senate åren, 4000 ton ifjol, jämfört med 21 ton 2010 enligt SVT.
    • Halloumiost har blivit ett populärt vegetariskt alternativ på grillen.
    • Men är kött alltid ett sämre alternativ?
    • Hör David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen.
  • Gamla grönsaker i en plastback i butik
    88 miljoner ton

    Tiotals miljoner ton mat – tillräckligt för att föda 100 miljoner människor – slängs i onödan inom EU varje år, enligt unionens livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA.

  • Pontus Dahlström + Mat
    • Hur påverkar trender som vegetariskt och plastångest vad vi lägger på tallriken?
    • Idag släpps "Matrapporten 2019", en rapport som årligen studerar svenskarnas matvanor.
    • Hör Pontus Dahlström, projektledare på Food & Friends som ligger bakom rapporten.
  • Röd traktor med harv på åker.
    Spannmål

    Att köpa ekologiska matvaror kostar ofta lite mer och många kanske funderat över hur mycket extra ekobonden får. I genomsnitt 30 procent bättre betalt, enligt en ny rapport som Jordbruksverket beställt.

  • Ostar i ostdisk.

    Flera franska ostar, som säljs i Sverige, återkallas efter utbrott av ehec-bakterier. 13 franska barn har insjuknat sedan mitten av mars.

  • Sötpotatis
    Försöken går framåt

    Allt mer sötpotatis har importerats till svenska matbutiker de senaste åren, men nu börjar försöken med att odla den populära knölen i Sverige att gå framåt.

  • morötter, bröd och olika sorters kål.
    Främst grönsaker

    Förra sommarens torka börjar nu ge effekt på matpriserna i Sverige.

    Priserna på många livsmedel har stigit stadigt de senaste månaderna, och det är framför allt rotfrukter som blivit dyrare.