vetandets värld, mån 13 september

Ett mandat mer eller mindre

Hur påverkar fler mandat för främlingsfientliga partier kommunfullmäktigesbeslut? Och hur mycket påverkas den förda miljöpolitiken i kommunen av fler mandat för gröna partier? Vetandets Värld idag tar upp en doktorshandling i nationalekonomi som studerat hur de enstaka mandaten för små partier spelat roll i kommunpolitiken de senaste decennierna.

– Jag fann en förvånansvärt stor inverkan på den förda politiken beroende på om ett parti precis förlorat eller precis vunnit ett mandat till kommunfullmäktige. Jag hade inte trott att Ny Demokrati under sin tid skulle påverka kommunpolitiken särskilt mycket. Men i kommuner där Ny Demokrati precis lyckades få ett mandat till, var det en stor skillnad i antalet placerade invandrare jämfört med kommuner där Ny Demokrati bara varit mycket nära ett ytterligare mandat, säger Olle Folke vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Olle Folke vill framöver använda sin utarbetade metod för att mäta Sverigedemokraternas eventuella kommande inflytande i svenska kommunfullmäktigeförsamlingar. Och ute i den praktiska politiken besöker vi Falköping, där kommunpolitikerna efter det senaste valet hanterade två vågmästarmandat från Sverigedemokraterna genom att forma en bred, okonventionell majoritet över blockgränserna.

Vetenskapsradion
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista