Knölvalen kan hjälpa oss med elen

3:59 min

Valar kanske kan hjälpa oss att få elektricitet i framtiden. För nu har amerikanska forskare blivit inspirerade av knölvalens fenor när de framställt ett nytt sorts turbinblad som ska sitta i undervattensturbiner på havsbotten.

Höga vattenflöden finns inte på så många ställen i världen, och ett stort problem idag är att utvinna energi vid låga vattenflöden, alltså på platser där vattnet inte rinner så fort, som till exempel på havsbotten.

Men genom att konstruera turbinblad med knölförsedda kanter som liknar kanterna på knölvalens vårtiga och knöliga fenor, så märkte forskarna en stor förbättring i jämförelse med helt släta turbinblad.

Forskarna presenterar idag sitt nya material under ett årligt möte i flödesdynamik i Kalifornien i USA.

Och de här gjorde inte bara att mer energi utvanns vid lågt vattenflöde, utan de små knölarna på turbinkanterna funkade lika bra vid höga vattenflöden och försämrade inte mekaniken i övrigt.

Och mer om teknologi inspirerat av naturliga fenomen, så kallad biomimetik, se länk nedan.

Refersens:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista