Supersnabbt allergitest snart här

1:49 min

Så kallade pricktester för att leta efter allergier kan snart vara ett minne blott. Forskare på KTH i Stockholm arbetar med att ta fram en utrustning för supersnabba allergitester. Med hjälp av ett vanligt blodprov ska inom några minuter hundratals allergier kunna identifieras.
- När vi gör ett pricktest så gör vi det på underarmen och då börjar jag med att rita och sen droppa på olika ämnen, säger barnsjuksköterskan Gunilla Larsson på Samariterhemmets barnmottagning i Uppsala.

Här görs dagligen flera så kallade pricktester på barn för att fastställa olika allergier. Det är inte farligt men  för att få ett exakt testsvar krävs att ett blodprov skickas in för analys som tar flera dagar. Om ett par år är det förhoppningsvis slut med det, om professorn i elektro- och systemteknik på Kungliga Tekniska Högskolan, Wouter van der Wijngaart, får som han vill:

- Vad vi försöker göra är att bygga ett chip som inom några minuter kan tala om vilken allergi ett barn har och hur allergiskt barnet är, säger han.

Själva sensorn som  kommer att bli hjärtat i testutrustningen består av en liten kiselplatta som är porös och suger upp blodprovet. Kiselplattan som har en speciell nanostruktur belyser man sen med en laserstråle. Beroende  på hur ljuset bryts avslöjas hur mångaantikroppar en person har i blodet och vilken sorts allergi det är fråga om.

Målet är en färdig testutrustning stor somen skokartong. Med den ska sjukvårdspersonal kunna fastställa hundratals allergier. Fördelarna mot dagens tester där en vätska för varje misstänkt allergi ska provas mot huden är stora. Dels får man provsvaret på bara några minuter och dels får man ett mycket exakt svar:

- Den här sensorteknologin är mycket precis och man kan få veta hur många antiproppar man har i blodet, berättar Wouter van der Wijngaart.

- När får vi se det här ute på läkarmottagningar?

- Vi hoppas att ha en första prototyp inom ett år och inom två år ska vi ha en prototyp som fungerar på riktigt och kan påvisa allergier, säger Wouter van der Wijngaart.

Projektet är ett EU-finansierat samarbetsprojekt mellan sju parter i sex länder och går under namnet Positive.

Allergier allt vanligare

Allergi är delvis ärftligt och har blivit allt vanligare de senaste årtiondena. Orsaken tros vara ändrad livsstil och ändrade kostvanor. Allergi är vanligare bland barn än bland vuxna. Ett av tre skolbarn beräknas ha någon form av allergi. Åtta procent av alla unga lider av någon form av matallergi. I åldersgruppen 0-10 år handlar det om närmare 100 000 barn. Pricktest används för att fastställa vad man är allergisk mot. Testet ska ses som en vägledning. För att idag få ett exakt svar krävs en omständig laboratorieundersökning av blodprov.


Källor: KTH, Wikipedia, Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista