1 av 2
Sitter han och twittrar? Foto: Petros Karadjias/Scanpix
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
SOCIALA NÄTVERK

Facebook för gräshoppor

Vad har vi människor som använder facebook gemensamt med vandringsgräshoppor? Jo våra sociala nätverk avgör till stor del vilka beslut vi tar. Det är forskare från Max Planck institutet som har gjort den här något annorlunda jämförelsen för att kunna förstå vandringsgräshoppornas beteende när de utan ledare tillsammans rör sig framåt i stora svärmar.

Forskarna använda sig av datormodeller för att simulera gräshoppors beteende i grupp och sedan jämförde de resultatet med studier som gjorts på sociala medier som Facebook och Twitter.

Vandringsgräshopporna styrs av en sorts social mekansim när de kollektivt beslutar att röra på sig, liknande den som vi människor styrs av i våra sociala nätverk på internet. Och forskarna såg att det kan vara ännu viktigare för insekterna än för oss människor att hålla sig uppdaterade på vad andra gör hela tiden.

Referens: Huepe et. al. Adaptive-network models of swarm dynamics. New J. Phys 2011 DOI: 13 073022

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".