Neandertalare och människa. Museum of Natural History, New York. Foto: Frank Franklin II/Scanpix

Neandertalarna försvann för att vi var många fler

0:31 min

Orsaken till att Neandertalarna plötsligt försvann från jorden för ungefär 40 000 år sedan, beror främst på att vi moderna människor snabbt blev fler i antal och på så vis konkurrerade ut neandertalarna, enligt ny forskning.

Det är forskare från Cambridge som avfärdar idén om att Homo sapiens genom våld skulle ha utrotat neandertalarna i en ny studie som publiceras i Science idag.

Forskarna sammanställde data från de senaste hundra årens fossilfynd från sydvästra Frankrike. De kom fram till att Homo sapiens snabbt blev åtminstone tio gånger fler i antal än Neandertalarna när vi kom till Europa efter att ha lämnat den afrikanska kontinenten.

I och med att vi just blev många fler och samtidigt tävlade om samma bytesdjur och boplatser så gjorde det att Neandertalarna trängdes bort och försvann efter ungefär 10 000 år, enligt forskarna.

Och någon som aldrig har trott på några större blodiga konflikter mellan oss och neandertalarna är Lars Werdelin, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet:

– Det finns inga belägg för att Neandertalare dödade Homo sapiens, eller att Homo sapiens dödade Neandertalare. Det finns inget som tyder på att vi inte levde i harmoni med Neandertalarna. Vi vet att vi själva har en liten procent neandertalargener i oss, så att en viss form av kärleksrelation bör vi ha haft även om den var mycket sällsynt, säger Lars Werdelin.

Referens:
Mellars. P. Tenfold Population Increase in Western Europe at the Neandertal-to-Modern Human Transition. Science, Vol 333, 29 Juli, 2011. DOI: 10.1126/science.1206930

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista