Lättare att bevara kulturvärden när hus blir energisnåla

1:24 min

När gamla kulturhistoriskt intressanta byggnader renoveras för att bli mer energisnåla, kan kulturvärdena lätt förstöras på kuppen. Nu samarbetar ingenjörer och antikvariskt kunniga personer för att undvika att misstagen från 1970-talets energikris ska upprepas.

Energimyndigheten driver nu ett forskningsprogram där tekniker, ingenjörer och antikvariskt kunnig personal samarbetar för att hitta lösningar som både spar energi och bevarar kulturvärden.

Tidigare misstag är framför allt av två slag:

– Det ena är förvanskning eller förfulning av hus. Då har vi fasadbeklädnader och byten av fönster där man fullkomligt förändrar och ofta förfular ett hus, säger Tor Broström, civilingenjör och professor i kulturvård vid högskolan på Gotland.

– Det andra, som inte är lika väl kartlagt och där vi inte vet omfattningen, är att man har ändrat husets fuktbalans och luftväxling, så att det blivit problem med inneklimat och fuktproblem i själva konstruktionen.

Nu söker man bättre metoder som kan handla om att renovera på rätt sätt, eller ibland gå runt problemet: När det gäller gamla kyrkor som är dyra att värma upp, har forskarna bland annat tittat på en lösning där man inte värmer upp hela kyrkan, utan bara besökarna.

– Man omger i princip kyrkobesökarna med strålvärmare: under, på sidan och ovanför. Då skapar man en uppvärmd zon så det blir varmt och behagligt, trots att det är ganska svalt, för att inte säga kallt, i kyrkorummet i stort.

Nu går forskningsprojektet in i en ny fas som fokuserar mer på hus som används dagligen. Men det finns inte en lösning som passar alla, säger Tor Broström:

– Jag tror inte på patentlösningar och pekpinnar utan det handlar mer om att hitta lösningar utifrån byggnadens enskilda förutsättningar.

Hör mer i Vetandets värld måndag kl 12.10 i P 1.

Vetenskapsradion
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista