Fysiker skeptiska till partikel snabbare än ljuset

1:50 min

För en vecka sen kom forskare i Italien med uppseendeväckande nya resultat som, om de stämmer, innebär att Einsteins speciella relativititetsteori inte håller fullt ut. Nu bereder sig forskare i både USA och Japan på att göra om mätningen för att kontrollera om de nya resultaten verkligen kan stämma.

De flesta fysiker är ännu inte beredda att tro det, bland dem Richard Brenner, experimentalfysiker vid Uppsala Universitet:

– Ifall mätningen skulle stämma har det ju enorma följder för fysiken. Det skulle leda oss in på helt ny fysik, och det är ett stort steg att ta. Då måste man ha mycket på det torra, att det man har mätt faktiskt stämmer.

Ingen vågar riktigt tro på det: att partiklar kan gå snabbare än ljuset. För det går inte ihop med relativitetsteorin, som hållit så bra i över 100 år. Ändå tycktes alltså neturinerna i ett experiment i Schweiz och Italien gå en gnutta snabbare än ljuset, och de förbryllade forskarna har trots envetna försök inte lyckats finna nåt fel i mätningen.

Det var därför de gick ut till andra forskare för en vecka sen och bad dem om hjälp med att hitta felet som väl ändå måste finnas där. Nu ska de europeiska resultaten granskas och jämföras med tidigare data från fysikforskningsanläggningar i USA och Japan, och samtidigt planeras där för nya försök med säkrare mätningar.

För de teoretiska fysikerna, som har till uppgift att räkna ut hur saker och ting kan förhålla sig, och bygga teorier som experimenten sen kan testa, är det för tidigt att ropa oj, och börja räkna om relativitetsteorin. Några har inte kunnat låta bli att börja så smått, men framför allt om resultaten så småningom visar sig stämma får de att göra med att bygga om relativitetsteorin. I ett sånt läge är Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik i Uppsala, övertygad om att Einstein skulle ha älskat att få vara med själv.

– Han hade ju varit fantastiskt lycklig över det här! Dels förstås över att få se hur hans egen teori överlevt så oerhört länge utan att behöva korrigeras, men framför allt för att få vara med om upptäckten av nåt ännu mera spännande och nytt, säger Ulf Danielsson.

Vetenskapsradion
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista