Järntillskott kanske riskerar förkorta livet

1:28 min

De flesta kosttillskott gör inte att vi lever längre, och tillskott av järn kan riskera att förkorta livet. Det visar en stor studie bland äldre amerikanska kvinnor. Det här är den första studien som har tittat på effekterna av olika kosttillskott var för sig berättar Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

– Det är den första studie som jag vet som så detaljerat har tittat på olika preparat separat. Och man har kommit fram med resultaten att de kvinnor som tog kosttillskott hade kortare överlevnad, och speciellt gällde det järnpreparat som var kopplade till den högsta riskökningen, säger Alicja Wolk.

Forskarna följde nästan 40 000 amerikanska kvinnor under mer än tjugo år och tittade på sambanden mellan vilka kosttillskott kvinnorna tog och vilka kvinnor som dog under studiens gång.
 
Forskarna såg en liten riskökning för flera kosttillskott, till exempel multivitamintabletter. Men den tydligaste riskökningen såg forskarna bland de kvinnor som tog järnpreparat.

Exakt vad riskökningen beror på är oklart, eftersom studien bara visar ett statistiskt samband, och forskarna utesluter inte att vissa av kvinnorna kanske tog järnkosttillskott på grund av olika sjukdomar.

Men enligt Alicja Wolk pekar resultaten på att man ska vara försiktig med vilka kosttillskott man äter.

– Vi kan inte säga att ingen borde ta kosttillskott, men att man ska vara lite försiktig, men framför allt att man ska äta en bra kost och då behövs inte kosttillskott.

År 2008 köpte svenskarna vitaminer och mineraler för 650 miljoner kronor, visar försäljningsstatistik som tagits fram av Apoteket AB och branschorganisationen Svensk Egenvård. 

Referens
Mursu et. al. Dietary supplements and mortality rate in older women. Archives of internal medicine 2011;171(18)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista