Långtidsöverdos av paracetamol skadligt

Att under lång tid överdosera paracetamol, alltså det smärtstillande ämne som finns i många värktabletter, kan i längden vara ännu mer skadligt än att ta för många tabletter vid ett enda tillfälle. Sjukvården har dessutom svårare att identifiera denna typ av missbruk.

Detta visar en brittisk långtidsstudie på 660 personer som fått akuta leverskador på grund av paracetamol.

Bland de patienter som tagit för hög dos smärtstillande under lång tid var lever- och hjärnskador allvarligare och dödsfallen fler än där där överdosen intagits vid ett tillfälle - även om den totalt intagna mängden paracetamol var mindre än hos dem som till exempel försökt ta sitt liv med tabletter.

Det svåra med att upptäcka den här typen av överdoserande, är att ett blodprov inte visar särskilt hög dos och patienten kanske kommer in till sjukhuset på grund av smärta, inte överdos och att ett blodprov inte visar särskilt hög dos. Dessutom är långtidsanvändarna dessutom ofta missbrukare av alkohol och sjukvården kan då felaktigt dra slutsatsen att leverskadorna beror på det.

Referens: Darren G N Craig et al. Scottish Liver Transplantation Unit, Royal Infirmary of Edinburgh och Division of Clinical and Surgical Sciences, University of Edinburgh, Edinburgh. "Staggered overdose pattern and delay to hospital presentation are associated with adverse outcomes following paracetamol-induced hepatotoxicity". British Journal of Clinical Pharmacology 23 november 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista