Solsken blir till bränsle i framtidens anläggningar

1:57 min

Just nu pågår klimatmötet i Durban, där representater från världens länder ska försöka hitta sätta att bromsa mänsklighetens utsläpp av växthusgaser. Många sätter sin förhoppning till ny teknik, och en sådan handlar om att utvinna miljövänliga bränslen ur solens strålar. Om 10 till 20 år kan den här typen av anläggningar finnas klara, enligt vissa forskare.

– På en timme kommer det in mer solenergi till världen än vad människan förbrukar på ett år, så potentialen är enorm, säger Leif Hammarström, professor i kemisk fysik vid Uppsala universitet.

I snart 20 år har molekylärbiologer och kemister försökt tämja eller kopiera växternas fotosyntes: konststycket att utvinna ett bränsle ur soljus och vanligt vatten, ett bränsle som går att lagra och därmed använda även när solen inte lyser.

Så sent som förra veckan samlades forskare från flera europeiska länder utanför Stockholm för att diskutera läget för artificiell fotosyntes, ett forskningsfält som idag har två huvudspår.

Det ena spåret är det biologiska, där man redan lyckats bygga prototyper av så kallade bioreaktorer, fyllda med genförändrade bakterier och alger som kan producera mycket energirik vätgas, eller andra bränslen. Och så det syntetiska spåret, där man kommit en bra bit på väg att skapa konstgjorda molekyler, som man hoppas ska kunna härma bakteriernas fotosyntes, fast ännu bättre.

Fortfarande kvarstår många problem att lösa. Varken de biologiska eller syntetiska solbränslesystemen klarar idag av att omvandla mer än en procent av den infallande solenergin till användbart bränsle. En effektivitet som åtminstone skulle behöva tiodubblas för att tekniken ska bli riktigt användbar, säger Sven Kullander, ordförande i Kungliga Vetenskapsakademins energiutskott.

Men de senaste åren har det börjat satsas stort på att få fram lösningar. Flera viktiga framsteg har gjorts. Och inom tio till tjugo år, tror Sven Kullander, precis som solbränslekforskarna själva, att de första fungerande fotosyntesanläggningarna kan stå färdiga för användning.    

– Ja det tror jag! Men sedan när teknologin fungerar ska det ju vara demonstrationsanläggningar och produktion i stor skala. Och det tar tid att bygga upp allt, liksom det tar tid att bygga upp infrastruktur för en sådan här ny sak, säger Sven Kullander.

Kristoffer Gunnartz
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista