Inga vetenskapliga bevis för att hostmedicin verkligen fungerar

1:53 min

Trots att det i Sverige säljs hostmediciner för miljontals kronor årligen så finns det finns ingen vetenskaplig grund för att hostmediciner verkligen hjälper. Det konstaterar både svenska och norska läkemedelsverket när Vetenskapsradion granskar situationen.

— De har ingen medicinsk verkan. De vanliga slemlösande hostmedicinerna har ingen verkan, inte bättre än vatten, det säger Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska läkemedelsverket. 

Nej hostmediciner, och framför allt slemlösande hostmediciner,  har inte bättre verkan än om man dricker vatten, enligt Steinar Madsen, medicinsk direktör på norska läkemedelsverket. På svenska läkemedelsverket konstaterar specialistläkare Jane Ahlqvist Rastad  på enheten för läkemedelsanvändning att det inte går att säga om varken hostdämpande eller slemlösande på recept eller receptfritt har någon effekt. 

Studier som har gjorts är ofta små och visar motstridiga resultat, och är dessutom gamla, visar en sammnställning av 26 studier gjord av Cochraneinstitutet från ifjol. En annan översiktsstudie visar att av åtta hostdämpande mediciner så blev patienterna bättre i genomsnitt i 85 procent av fallen, bara av att de trodde på det de drack, alltså en så kallad placeboeffekt. Men av hostmedicin dämpades bara hostan i genomsnitt för 15 procent. 

Förutom de små studierna är ett annat problem att de flesta av hostmediciner, både receptfria och receptbelagda, som finns på den svenska marknaden är godkända för länge sen, ofta 30-40 år tillbaka i tiden, och den äldsta från 1935. Då hade myndigheterna lägre krav när medlen skulle godkännas. Det konstaterar  Petter Olsson, som är medicinsk ansvarig i norden på ett av bolagen, Boehringer Ingelheim, som marknadsför en slemlösande hostmedicin i Sverige. 

- Det är ett gammalt läkemedel som har funnits länge på marknaden, om vi skulle sätta samma ribba som för godkännande av nya läkemedel, så är det kanske många som skulle falla ifrån, säger Petter Olsson.

Så här skriver Läkemedelsverket i Sverige ( 2007), och inget nytt har enligt verket tillkommit

Läkemedel mot hosta:
• Det saknas modern dokumentation av hostdämpande läkemedel
• Placeboeffekten är stor vid symtomatisk hostdämpning
• Det saknas evidens för "slemlösande medel"
• Således saknas evidens för rekommendation av farmakologisk behandling av hosta i samband med luftvägsinfektioner

Referens:

S Smith et al " Over-the-counter (OTC) medications for acute cough in children and adults in ambulatory settings" Cochrane Acute Respiratory Infections Group, Assessed as up-to-date: 7 APR 2010, DOI: 10.1002/14651858.CD001831.pub3

R Eccles " The powerful placebo in Cough Studies?, Pulmonary Pharmacolocy & Therapeutics ( 2002) 15, 303-308

Malin André och Christer Norman "Akut bronkit/luftrörskatarr" ur Farmakologisk behandling av nedre luftvägsinfektioner i öppenvård, Information från Läkemedelsverket 3:2008.

Lennart Hansson " Symtomatisk behandling av hosta i samband med infektioner i luftvägarna" ur Farmakologisk behandling av nedre luftvägsinfektioner i öppenvård, Information från Läkemedelsverket 3: 2008

Vetenskapsradion
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista