Sveriges första partnerrobot för vårdhem skapas på Chalmers

1:59 min

Nu ska den första sk partnerroboten testas i på ett svenskt äldreboende. Forskare på Chalmers Göteborg i tillämpad artificiell intelligens är först i Sverige med att utveckla en samtalande partnerrobot för vårdtillämpning.

– Och då är inte tanken att den ska ersätta någon i vården, utan att den ska vara som ett komplement, någon som man kan föra en diskussion med och prata med allmänt om olika saker. Om en person faller till exempel och blir liggande så kan den upptäcka det direkt, medan det hade tagit längre tid för personalen, säger Mattias Wahde.

På Mattias Whades skrivbord står ett robothuvud i vit plast med en tydligt utformad näsa, två kameror till ögon och en mun som består av högtalare och lysdioder.

Roboten ska till exempel kunna se vad man har lagt nycklarna och känna igen olika känslouttryck hos människor, och kan själv också visa upp olika känslor:

Nu har den en lysande grön mun, - ja nu är den glad…

Tack vare en ständig Internet uppkoppling kommer man kunna fråga roboten om nyheter o väder. Och man ska också kunna spela spel som tjugo frågor med roboten.

Det svåra är att få roboten att först förstå mänskligt tal och att sedan räkna ut sitt svar. Och det här gör Mattias Wahde genom att programmera roboten med självutvecklande matematiska modeller, så kallade evolutionära algoritmer:

– Om man tänker sig att en robot ska lösa en uppgift så genererar man en mängd olika lösningar på ett problem, och sedan får de utvecklas på ett sätt som påminner om evolutionen och då är det helt enkelt så att de bättre lösningarna har större chans att sprida sig, säger Mattias Wahde.

I Japan tillämpas redan de sociala robotarna inom vården, för att till exempel lyfta patienter och underhålla de äldre. Och här i Sverige finns nu robotar som möjliggör rörliga videosamtal med anhöriga och som kan hjälpa till med transporter på sjukhus och vårdhem.

Men om allt går som planerat så kommer Mattias Wahdes robothuvud bli den första samtalande partnerroboten inom svensk sjukvård - Mattias Wahde är i kontakt med en kommun och ska testa den första prototypen på ett äldreboende nästa år:

– Vi diskuterar möjligheten att få utvärdera den här roboten och kommer förhoppningsvis få klar en första version till våren, säger Mattias Wahde.

Vetenskapsradion
vet@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista