UNESCO-kris drabbar palestinier

2:08 min

FN:s vetenskapliga och kulturella organ UNESCO har drabbats av stora ekonomiska problem, sedan USA beslutat att dra in sitt stöd till organisationen. Orsaken är att UNESCO i höstas valde in Palestina som separat medlem. Medlemsskapet var bland annat tänkt att utveckla palestinsk forskning, men nu riskerar stora nedskärningar inom UNESCO istället att få motsatt effekt.

- Palestinska forskare håller hög nivå, bland annat i fysik och i matematik. Men de arbetar under svåra ekonomiska villkor - och i Gaza, där det bland annat finns ett bra astronomiprogram, förstördes många laboratorier under kriget.

Det säger Frédéric Ogée, vice president för PEACE-programmet som drivs av FN:s vetenskapliga och kulturella organ UNESCO. Programmet arbetar för att utveckla och förbättra de tio statliga universitet som finns i de palesinska områdena. Bland annat erbjuds palestinska forskare stipendier som ger möjlighet att doktorera på europeiska universitet - men med villkoret att forskarna sedan återvänder till de palestinska områdena. Målet är att höja den generella nivån på universitetslärarna, säger Frédéric Ogée.

I slutet av oktober förra året valdes Palestina in i UNESCO. Det är första gången de tas emot som separat medlem i ett FN:organ, vilket kan ses som ett första steg mot att bli erkända som en egen stat av FN.

Beslutet ledde till stora protester från Israel och USA beslöt som en konsekvens att dra in sitt stöd till organisationen. En femtedel av Unescos budget har försvunnit på grund av detta, vilket kommer att leda till stora nedskärningar som troligen kommer drabba PEACE-programmet som Frédéric Ogée ansvarar för.

Det palestinska medlemsskapet som bland annat var tänkt att gynna den vetenskapliga utvecklingen hotar nu alltså densamma, och det är både tragiskt och ironiskt, säger Frédéric Ogée på Unesco.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista