Missbruksbenägnas hjärnor är annorlunda

2:17 min

Man har tidigare kunnat se skillnader i hjärnan hos drogmissbrukare, jämfört med andra människor. Men frågan har varit om de här avvikelserna orsakat missbruket, eller uppstått på grund av droganvändningen. Nu kommer en studie som tyder på att avvikelserna fanns redan innan drogerna kom in i bilden.

I en studie från Cambridge har 50 drogmissbrukare fått glida in i en magnetkamera för att få sina hjärnor undersökta. Dessutom genomgick ett syskon till varje missbrukare samma undersökning.

--  Ja, det var nog inte så lätt för de brittiska forskarna att få 50 missbrukare och deras syskon att ställa upp, säger Stefan Brenné som är beroendeforskare på Karolinska institutet, men han tycker att forskningsresultaten är viktiga.

För det visade sig bland annat att både missbrukarna och deras syskon hade strukturella avvikelser i hjärnan, avvikelser som inte förekom hos en kontrollgrupp som varken missbrukar droger eller har syskon som är missbrukare. Till exempel hade missbrukarna och deras syskon mindre mängd vit substans, det fettlager som omger nervfibrerna i hjärnan och som är kopplat till impulskontroll. Dessutom visade rena impulstester att missbrukarna och deras syskon hade sämre impulskontroll än kontrollgruppen.

Det som tidigare varit oklart är om det är drogerna som orsakat avvikelser i hjärnan, eller om asvvikelsen fanns före missbruket, säger Stefan Brenné:

–  Det som den här studien säger är att det var nog så redan innan drogerna, eftersom även syskonen hade den här förändrade funktionen.

Om man har ett syskon som missbrukar droger, så indikerar studien att det kan finnas skäl att själv vara extra försiktig med droger, men studien visar också att det finns olikheter mellan syskonens hjärnor, olikheter som kan vara en del av förklaringen till varför vissa syskon blir missbrukare och andra inte.

--  Har man de här underliggande faktorerna så kan man också ha skyddande faktorer som hjälper en från att klara sig från det här missbruket, säger Stefan Brenné.

Reporter: Gustaf Klarin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista