Lyckade försök på antipartiklar vid CERN

1:19 min

Antimateria fascinerar, inte minst därför att antipartiklar förintas när de stöter ihop med vanlig materia och därför är svår att fånga in och studera. Forskargruppen kring experimentet ALPHA kan tillverkar antiatomer och fånga dem i en speciell fälla. Nu har de lyckats göra mätningar på de infångade antiatomerna och hur de reagerar med mikrovågor.

Stjärnor, planeter och vi själva består av materia. Antimateria däremot dyker bara upp som enstaka partiklar i kosmisk strålning. Enligt den fysik vi känner till balanserar antimateria och materia varandra. Det måste bildas en antipartikel när en partikel uppstår, och när en partikel och en antipartikel stöter ihop utplånar de varandra och lämnar bara ljus eller en skur av andra partiklar efter sig. Men om den här balansen gäller exakt borde det finnas lika mycket av varje slag i universum, och det är inte det vi ser.

I experimentet ALPHA vid det europeiska partikelfysiklaboratoriet CERN kan man tillverka anti-väteatomer och hålla kvar dem i ett magnetfält i upp till en kvart. Och nu har man lyckats göra kontrollerade experiment med dem. Forskarna har bestrålat dem med mikrovågor av olika frekvens, och sett vilken frekvens som kan vända på de fångade antiatomerna i magnetfältet.

Det är samma frekvens som fungerar för antiatomerna som för vanliga atomer. Men för att kunna förklara hur det kan finnas mer vanlig materia än antimateria hoppas forskarna hitta någon skillnad mellan atomer och antiatomer. Därför ska Svante Jonsell och forskargruppen kring ALPHA förbättra experimentet och göra nya mätningar.

Referens: Amole, C et al. Resonant quantum transitions in trapped antihydrogen atoms, Nature, DOI:10.1038/nature10942

#link=244827#

Vetenskapsradion
anna.davour@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista