Omskärelse kan minska risken för prostatacancer

Manlig omskärelse före sexualdebuten kan minska risken för prostatacancer. Det skriver amerikanska forskare i nätupplagan i tidskriften Cancer idag .

17 procent av alla fall av cancer runt omkring i världen kommer från olika typer av infektioner, det vill säga att skadliga mikroorganismer som bakterier, virus eller svamp, har kommit in i kroppen. Bland annat gäller det lever och magcancer och även prostatacancer.

Tidigare studier har visat att det är mindre risk för män att drabbas av sexuellt överförbara infektioner, könssjukdomar som gonorré och klamydia om de är omskurna.

Forskarna utgick därför från orsakssambandet att omskärelse före sexualdebuten borde minska risken för prostatacancer. Efter att ha testat 3400 män varav ungefär hälften var omskurna, så fann forskarna att de män som var omskurna före sexualdebuten hade 15 procent mindre risk att drabbas av prostatacancer än män som inte var omskurna.

Forskarna konstaterar att begränsningen med studien är att deltagarna själva fick uppge om de var omskurna, och i vilken utsträckning de tidigare hade haft sexuellt överförbara sjukdomar.

Referens: Jonathan L. Wright et. al. Circumcision and the risk of prostate cancer. Cancer; Published Online: March 12, 2012 (DOI: 10.1002/cncr.26653

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista