Två radiokanaler kan dela på samma frekvens

1:14 min

Det råder hård konkurrens om radiofrekvenserna som används för radio, tv, mobiltelefoni. Redan för fem år sedan rapporterade vi på Vetenskapsradion om möjligheten att sända flera radiokanaler på samma frekvens genom att utnyttja en hittills bortglömd egenskap hos radiovågorna. Nu har forskarna gjort det här i ett realistiskt försök med en testsändning över längre avstånd utomhus.

Du som hör på vetenskapsnyheterna i din radio vet nog vilken kanal du har ställt in. Här i Uppsala, till exempel, sänds P1 på 90,3 megahertz. Och på den frekvensen sänds bara P1 för annars skulle man höra två program samtidigt.

Här kan du faktiskt höra två olika ljud som sänds på varsin kanal fast på samma frekvens - den ljusa tonen och den mörka går att skilja från varann. Det beror på att radiovågen för den ena kanalen, den som sänder den ljusare tonen, har egenskapen att den är skruvad. Kanalerna kan separeras, så att man kan lyssna på en i taget.

Forskarna skiljer på kanalerna med hjälp av två vanliga antenner och ett speciellt datorprogram som identifierar skruvegenskapen i radiovågorna.

Bo Thidé från Institutet för rymdfysik är en drivande kraft i det här forskningsprojektet.

- Experimentet gick ut på att visa i realtid och i reell miljö att det går att överföra information med radio på ett helt nytt sätt.

Referens: Fabrizio Tamburini, Elettra Mari, Anna Sponselli, Bo Thidé, Antonio Bianchini, Filippo Romanat. Encoding many channels on the same frequency through radio vorticity: first experimental test, New J. Phys. 14 033001 doi:10.1088/1367-2630/14/3/033001

#link=244827#

Vetenskapsradion
anna.davour@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista