Duvor tolkar jordens magnetfält

0:23 min

Fyra specifika områden hjärnan hos duvor gör att fåglarna kan analysera jordens magnetfält, enligt amerikanska forskare. Upptäckten av kan vara ett genombrott inom forskningen om hur vissa fåglar tolkar magnetfältets riktning och styrka för att kunna navigera.

Flera olika djurarter, och även vissa bakterier, har förmåga att använda jordens magnetfält för att veta var de är och vart de är på väg.

De två huvudteorierna för hur fåglar känner av magnetfält är att det finns känsliga celler i ögat eller innerörat som skickar signaler till hjärnan.

Forskarna studerade vad som hände i duvornas hjärna när de utsattes för magnetfält. Och man fann att områden i hjärnstammen som har med rumsuppfattning aktiverades.

David Keays, vid institutet för molekylär patologi i Wien, som också forskar om duvors förmåga att navigera med hjälp av jordens magnetfält, säger att även om man fortfarande inte säkert vet hur duvor känner av magnetfältet, så ger den här studien de första ledtrådarna till hur deras hjärna tolkar informationen.

– Om det här är en generell mekanism som fåglar har, är det en extremt viktig upptäckt. Det anmärkningsvärda är att studien för första gången visar att specifika nervceller i hjärnan tolkar magnetisk information, säger David Keays.

Reporter: Pierre Martin

Referens: Neural Correlates of a Magnetic Sense Le-Qing Wu och J. David Dickman. Science online 26 April 2012. DOI:10.1126/science.1216567

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista