Omdiskuterad influensastudie publiceras

En av de två kontroversiella studier om fågelinfluensaviruset, H5N1, som Vetenskapsradion rapporterat om tidigare har nu publicerats. Studierna handlar om att man lyckats mutera viruset så att det kan bli smittsamt mellan däggdjur och alltså bli farligt för människor.

Hittills har fågelinfluensaviruset bara smittat från fåglar till människor, men den japanska forskargruppen har genom att mutera virusets genom så att viruset kan fästa vid mänskliga celler, kunnat göra att sjukdomen nu kan smitta mellan däggdjur också. Om detta skulle ske i verkligheten skulle det kunna innebära att en pandemi kan bryta ut.

USA:s nationella råd för biosäkerhet, NSABB, avrådde tidigare i år tidskrifterna Nature och Science från att publicera artiklarna av rädsla för att informationen skulle kunna användas för terrorism.

Efter två möten där både myndigheter och smittskyddsexperter fått uttala sig, ändrade NSABB inställning och Nature väljer nu att publicera ena artikeln. Den andra kan komma att publiceras senare i Science.

Mia Brytting på Smittskyddsinstitutet menar att risken för att kombinationen av dessa mutationer skulle ske på naturlig väg är så pass liten att det inte är något att oroa sig för. Däremot anser hon att det är intressant forskning eftersom viruset i samband med mutationen ändrade sina egenskaper så att det inte längre var dödligt.

- Det mest intressanta är att veta vilka förändringar som krävs utav det här viruset för att det ska kunna smittas. Sen i samband med det upptäcker man att viruset tappar sin dödlighet. Så det är två fynd som är väldigt intressanta, säger Mia Brytting.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista