Har Higgspartikeln hittats?

1:39 min

Idag håller hela fysikvärlden andan. Tidigare i år kom preliminära resultat från experiment vid partikelacceleratorn LHC, som verkade peka på en upptäckt av Higgspartikeln – den som man  ger andra partiklar deras massa. Nu finns det mycket mer data, och frågan är om forskarna nu har sett så tydliga signaler att de vågar tillkännage en upptäckt vid dagens presskonferens.

– I praktiken så är nog alla övertygade om att man faktiskt redan har hittat den, det är mer en formalitet om man har nått upp till de här statistiska ribborna man har satt upp för sig, säger Ulf Danielsson som är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

Ulf Danielsson räknar med upptäckt av någon form av Higgspartikel åtminstone innan årets slut. För att kalla något för upptäckt ställer fysikerna höga krav på resultaten. De använder partikelacceleratorn LHC för att kollidera protoner, och bland de partiklar som bildas i kollisionen förväntas det finnas higgspartiklar. De är för kortlivade för att fångas upp i instrumenten innan de faller sönder i andra partiklar, men de här resterna tittar man efter för att pussla ihop ledtrådar till att där fanns en Higgspartikel. Nu gäller det alltså att försäkra sig om att det inte bara är slumpmässiga mönster av partiklar som råkar se ut som spåren av en higgspartikel.

Higgspartikeln är den sista delen som återstår att verifiera i det som kallas partikelfysikens standardmodell och som beskriver de partiklar och fält som allting i grunden består av. Vad skulle hända med standardmodellen om ingen Higgspartikel hittas?

– Det skulle ju vara väldigt besvärligt, och det är nästan omöjligt att tänka sig hur det skulle kunna hänga ihop. Den bara måste finnas där, på något sätt, säger Ulf Danielsson.

#link=244827#

Vetenskapsradion
anna.davour@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista