De första kvantdatorerna byggs

1:47 min

De första kretsarna i en så kallad kvantdator håller på att byggas vid NIST i Colorado. Och en av de inblandade är David Wineland vid NIST som tilldelas årets nobelpris i fysik.

De första kretsarna i en så kallad kvantdator håller på att byggas vid NIST i Colorado. En sådan dator skulle kunna utföra flera beräkningar samtidigt och därför bli mycket snabbare än en vanlig dator.

I dagens datorer processas information med hjälp av informationsbitar som kan vara antingen en etta eller en nolla. En kvantdator bygger däremot på ett fenomen som innebär att en kvantmekanisk informationsbit, eller en kvantbit, kan vara både en etta och en nolla samtidigt. Och det är för att han lyckats skapa såna här kvantbitar som David Wineland vid NIST nu tilldelas årets nobelpris i fysik. Hans kvantbitar är laddade atomer, joner, som var och en befinner sig i två olika kvantmekaniska tillstånd samtidigt. Forskarna vid NIST har sedan fortsatt med att koppla samman ett litet antal joner för att skapa ett slags kvantmekaniska transistorer, berättar David Wineland när jag besöker honom i Colorado.

Nästa steg, som forskarna nu arbetar med är att koppla ihop flera sådana här kvantmekaniska transistorer och bygga större nätverk som kan liknas vid en kvantmekanisk integrerad krets.

Än så länge är det för tidigt att säga om det blir just den här tekniken som används i en framtida kvantdator, men om ungefär tio år gissar David Wineland att den första verkliga kvantdatorn kan stå färdig.

Vetenskapsradion
ulrika.bjorksten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista