Nyheter sprids via SMS i Kina

SMS ett demokratiredskap i Kina
1:56 min

I Kina har mobiltelefonen blivit en av de viktigaste nyhetskanalerna.Men det är inte genom teve, tidningar och radio i mobilen, utan i stället är det via sms som nyheter sprids mellan människor som litar på varandra.

Fenomenet uppmärksammas i en ny doktorsavhandling vid Köpenhamns universitet.

TV-nyheter i all ära, men vill man veta vad som verkligen händer och sker i Kina finns det andra - bättre - alternativ menar den kinesiske forskaren Jun Liu.

I sin avhandling har han djupintervjuat ett hundratal personer om hur de skaffade sig information om ett folkligt uppror i staden Weng An bara veckor innan pekingolympiaden 2008.

Han fann att majoriteten fått sina nyheter via textmeddelanden från sin så kallade Guanxi - sitt personliga nätve rk.

Genom att folk sprider information till varandra via SMS når nyheter snabbt ut till en stor grupp människor, utan censur och utan att myndigheterna ens får vetskap.

Guanxi innebär att man är en del av ett socialt nätverk där alla i gruppen litar på varandra. Det är familj, vänner, bekanta som man kan tala fritt inför. Den som bryter de andras förtroende blir utesluten ur gemenskapen.

Enligt Jun Liu har Guanxi funnits i Kina i århundraden. Men med mobiltelefonerna kan det som förut avhandlades kring en lägereld spridas över hela landet på några timmar då nästan 750 miljoner kineser har mobiltelefon.

Ett dilemma är att textmeddelanden kan avlyssnas av myndigheterna. Något som också görs, enligt Jun Liu. Därför gäller det att vara kreativ. Exempel på detta är att när taxichaufförerna i Guangdongprovinsen ska strejka så skickar de ett meddelande till sin guanxi om att dom ska "dricka te" vid det eller det klockslaget.

Jun Liu ser SMS-nyheterna som ett led i en demokratiseringsprocess.

– På sikt gör detta folk mer medvetna, säger Jun Liu. För första gången får också dom fattiga och lågutbildade en möjlighet att nå ut till en stor publik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".