Solstormar kanske inte kan förutsägas

0:46 min

Just nu är solaktiviteten hög och på väg mot ett så kallat solfläcksmaximum. Exakt när det inträffar går inte att säga, men under sådana perioder brukar det varnas för solstormar som kan störa bland annat flygtrafik och elförsörjning.
Nu tyder ny forskning på att de riktigt stora problemen inte alls behöver vara knutna till när solaktiviteten är som högst, när vi har ett maximum med solfläckar.

Enligt solforskaren Henrik Lundstedt vid institutet för Rymdfysik i Lund går det inte att förutsäga alls när solstormarna inträffar.
– Vi kan få såna här solstormar när som helst i cykeln, och vi har haft många tillfällen då vi har en avtagande solfläckscykel då vi har haft de kraftigaste. Vi har till och med haft i minimum. Så den där solfläckscykeln den ger inte så mycket. Man måste studera varje fenomen för sig, säger Henrik Lundstedt.

– Är det inte så att det är större möjlighet för solstormar när solaktiviteten är hög?

– Nej jag är inte säker på det. Naturligtvis kommer det ju fler tillfälle när man är i närheten av solfläcksmaximum, men de här riktiga kraftiga, de tror ju jag bestämmes av hur det är under ytan. Så de har redan bestämts och det är vad vi har sett nu säger Henrik Lundstedt.)

Mer om solforskningen och om vad som verkar vara speciellt med just den solcykel som pågår nu, i Vetandets värld kl 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista