1 av 2
Foto: Veijo Pohjola
2 av 2
Glaciolog Veijo Pohjola Foto: Ann-Marie Berggren

Sot kan lösa gåtan kring glaciärer i Alperna

2:06 min

Varför smälte glaciärerna i Alperna på mitten av 1800-talet, fast det var kallare då än tidigare? Den frågan verkar forskare i Kalifornien och Östterike ha hittat ett svar på.

I mitten av 1800-talet till 1910 var det kallare än tidigare. Glaciärerna i Skandinavien växte, men vid Alperna krympte de.

Hur kan någott smälta fast det var kallare? Frågan har väckt debatt bland glaciologer och klimatologer. Forskare i Kalifornien och Österrike kan ha  hittat svaret på gåtan.

De valde att titta upp från isen och se på de historiska sammanhangen. Vad hände på kontinenten i mitten och slutet av 1800-talet? Jo, industrialiseringen tog fart. Det bolmade saker ur skorstenarna i industriområdena, och kolelda lok for fram. Det som bildades var bla sot . När soten landar på glaciärerna blir det svart, och det svarta drar till sig solstrålarnas värme, och isen smälter. Glasiologen Veijo Pohjola professor i naturgeografi vid Uppsala universitet tycker resultaten är intressanta:

Folk har tidigare inte förstått hur glaciärerna har kunnat minskat i yta fast klimatet inte har tillåtit det i slutet av 1800-talet. Då måste det till något annat. Och det här är den enklaste förklaringen, och forskarna visade att den är relevant också rent fysikaliskt, säger glaciolog Veijo Pohjola.

Metoden forskarna använt är att titta på borrkärnorna där dubbelt så mycket sot finns från 1865 -1910 jämfört med åren innan.

En svaghet är att borrkärnorna är tagna från 4 000 meters höjd, och den mesta avsmältningen sker på 2000 meters höjd. Forskarna utgår från att det hamnade mer sot längre ner på glaciärerna, något som professor Veijo Pohjola tycker verkar rimligt. Han menar att kunskapen om sot är viktig för att förstå glaciärerna bättre framöver. 

Jag tror man kan använda det här framöver genom att förstå hur viktigt sotet är för energibalansen, och framförallt för avsmältningsmodeller i Himalaya, där man vet att sotmängden har ökat genom ökad förbränningen, och att man kan förstå avsmältningen av havsisen i Arktis, säger Veijo Pohjola

Referens; T Painter, et al " End of the Little Ice Age in the Alps forcde by industrial black carbon " PNAS 2 sept 2013 doi 10.1073

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista