Energimodell spår koldioxidneutralt Sverige år 2045

1:45 min

Sverige kan klara av regeringens mål att bli koldioxidneutralt år 2045, säger forskare med beräkningar från en avancerad modell.

Det handlar om en avancerad modell av energisystemet, alltså all energi som produceras och används. Modellen försöker peka ut besluten som måste tas idag för att nå målen om koldioxidneutralitet.

– Mycket av energitekniken har lång livstid. Investerar vi till exempel i kärnkraftverk kommer de finnas kvar om 40 år. Därför är det intressant att experimentera med framtiden innan de konkreta investeringarna, säger Anna Krook Riekkola, biträdande universitetslektor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.

Modellen tittar på hela energisystemet från elproduktion till hur efterfrågan ser ut. Det rör sig om 100 000 parametrar, till exempel hur många svenska villor som behöver värmas upp och görs det med fjärrvärme eller med en värmepump?

För både produktionen och efterfrågan finns många val som måste göras. Ska energin användas till att värma upp villorna eller ska den gå till industrin? Modellen försöker peka ut var energin används mest effektivt för att nå klimatmålen.

Kritikerna menar att det är alldeles för stora osäkerheter i dessa modeller, som även används av brittiska miljödepartementet. Ingen kan veta hur oljepriset ser ut om 20 år, och oljepriset kommer att påverka modellens beräkningar.

– Därför är det vissa som menar att det finns så mycket osäkerheter i kvantitativa modeller att man inte ska använda dem överhuvudtaget, säger Anna Krook Riekkola.

Trots invändningarna ser hon ändå positivt på modellen som ett verktyg och på framtiden för energiomställning. El, fjärrvärme och uppvärmning skulle enligt modellen kunna bli fossilfritt redan år 2020. Detsamma går dock inte att säga transportsektorn och industrin.

– Där har vi ännu inte de konkreta lösningarna framme. Men jag tror vi kan nå målen, det är möjligt om vi vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista