Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Närbild på öga
Hornhinnorna opererades in i patienter, trots att de inte var färdigtestade på djur. Foto: TT

Forskare bakom konstgjorda hornhinnor handlade inte oredligt

Oklokt men inte oredligt
1:47 min

Det var inte oredlig forskning att testa hornhinnor på människor i Ukraina, trots att de enbart var avsedda för djurförsök. Det anser Centrala etikprövningsnämnden i ett yttrande.

Som Vetenskapsradion tidigare har berättat handlar det om hornhinnor som opererades in på tre personer i Ukraina, även om de var avsedda för djurförsök. Hornhinnorna hade tillverkats i Linköping, där en professor i regenerativ medicin var ansvarig.

Fakultetsnämnden i Linköping beslutade efter en extern utredning att det handlade om oredlighet. Forskningsledaren överklagade beslutet och universitetet begärde då yttrande från Centrala etikprövningsnämnden.

Nämndens expertgrupp anser nu i ett yttrande att det var oklokt agerat av forskningsledaren, men att det inte handlade om oredlighet. Etikprövningsnämnden menar att det inte fanns något uppsåt bakom handlingarna, och att det därför inte handlar om oredlighet.

Forskningsledaren har själv sagt till Vetenskapsradion att hon var helt ovetandes om att hornhinnorna testades på människor i Ukraina.

Samtidigt konstaterar Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp att man inte har kunnat bedöma om personerna som hornhinnorna testades på har gett sitt samtycke, och om de fått information om vilka eventuella risker som fanns med behandlingen.

Det konstateras enbart att forskningsinstitutet i Ukraina har följt ukrainsk lagstiftning, som i praktiken innebar att forskare på institutet gav ett etikgodkännande om att deras chef kunde få göra de aktuella operationerna.

Nu återstår för Linköpings universitet att fatta beslut om forskningsledaren, som också är professor i regenerativ medicin i Linköping agerat oredligt eller inte.

För knappt ett år sedan stoppade Vetenskapsrådet utbetalningar till forskningsledaren på 1.6 miljoner kronor. Frågan kvarstår vad som kommer att hända med de pengarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".