Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Två näsor bredvid varandra, närbilder.
Klimatet har drivit på utvecklingen av utseendet på människans näsa. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio samt bild via Wikimedia commons.

Klimatet bakom näsans form

Klimatet har format näsans utseende.
0:52 min

Din näsa kan säga en hel del om ditt ursprung. Det menar forskare som undersökt näsformer över hela världen.

Näsors utseende kan variera kraftigt mellan olika individer.

Sedan tidigare är det känt att människor med ett ursprung i varma, fuktiga områden tenderar att ha breda näsborrar jämfört med människor vars förfäder levde i kallare regioner.

Vad som varit okänt är om skillnaderna berott på slumpen eller om det varit en anpassning till lokala förhållanden.

Nu visar en studie från Pennsylvania State University att skillnaderna är för stora för att det bara kan handla om slumpen.

I studien, som har publicerats i Plos Genetics, har forskarna undersökt människor med sitt ursprung i bland annat norra Europa, västra Afrika och södra Asien.

Utifrån detta tror forskarna att klimatet varit en drivande faktor. Anpassade näsformer kan underlätta att få rätt temperatur och luftfuktighet på inandningsluften, vilket i sin tur kan minska risken för sjukdomar.

Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi på Uppsala universitet, tycker att studien är intressant.

– Man har lyckats visa att skillnaden som finns i näsors utseende mellan olika geografiska delar av Världen, tycks vara större än vad slumpen kan förklara.

Vad har vi för nytta av att ha olika näsformer? 

– En av näsans viktigaste uppgifter är att se till att inandningsluften som kommer ned i lungorna har rätt temperatur och fuktighet. Från början kommer människan från ett ganska varmt klimat, men i och med att vi spridit oss till kallare områden så tycks det ha varit en fördel att ha näsor som kan hantera kallare luft på ett annorlunda sätt, säger Hans Ellegren och fortsätter:

– Det forskarna i den här studien menar är att med en smalare näsa så blir det lite krångligare för luften att ta sig ned i lungorna. Och på så vis hinner luften värmas upp.

(Zaidi et al, "Investigating the case of human nose shape and climate adaptation". PLoS Genet 13(3): e1006616. doi:10.1371/journal. pgen.1006616)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".