bröd med smör
Ett nytt piller kan göra det möjligt för glutenöverkänsliga att äta till exempel bröd som innehåller gluten. Foto: Matthew Mead/TT

Ny forskning på piller för glutenöverkänsliga

0:34 min

Nu har svenska forskare testat ett piller med ett enzym som bryter ner gluten i magsäcken. Det gör det möjligt för glutenöverkänsliga att äta mat som innehåller gluten utan att känna av några symptom.

Studien presenterades på kongressen Digestive Disease Week 2017 i USA tidigare i veckan och är gjord på 18 personer med glutenöverkänslighet. I studien kunde forskarna se att enzymet bröt ner gluten i tunntarmen till upp till 80 procent.

Men forskarna poängterar att pillret inte är ett botemedel mot konstaterad glutenintolerans, celiaki, utan till för dem som är just känsliga för gluten.

– Det är gjort för människor med en överkänslighet eller människor som har celiaki men som ändå äter glutenfritt men är osäkra på om måltiden kan innehålla gluten. Då kan de ta det här pillret och på det viset känna sig lite säkrare i sociala sammanhang till exempel om man går på restaurang, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet, och en av forskarna bakom studien.

Studien har ännu inte publicerats, men Robert Brummer hoppas att pillret ska finnas i Europa inom en inte allt för snar framtid.

– Förhoppningen för oss är att ett sådant här piller kommer på marknaden i Europa inom ett år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista