Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre is på Antarktis kan bli ett hot mot arter

Publicerat torsdag 29 juni 2017 kl 06.00
"Ny ekologisk situation som är svår att förutsäga"
(1:45 min)
Sluttning med grön moss, isflak nedanför i vattnet
Om de isfria områdena på Antarktiska halvön blir större kan främmande arter breda ut sig. Foto: Flickr/University of Exeter

Antarktis ismassor och hur de påverkas av ett varmare klimat studeras av många klimatforskare. Men i en ny studie har australiensiska forskare undersökt hur den biologiska mångfalden förändras på Antarktis många små isfria landområden.

De många små, isolerade och isfria landområdena utgör idag mindre än en procent av Antarktis yta, och det mesta är på den Antarktiska halvön.

I områdena lever också djur och växter isolerade.

– Om isen smälter kommer man att få stora sammanhängande landområden och då få en ny ekologisk situation som är svår att förutsäga, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

Forskarna bakom studien har använt två olika scenarier för hur snabbt uppvärmningen kommer att gå. Detta för att räkna ut hur landskapet kan förändras under de närmaste hundra åren.

I det scenario där uppvärmningen går snabbast kommer 3000 av dagens små, isfria plättar att försvinna när isen mellan dem smälter och de går ihop till mycket större ytor.

Djur och växter på Antarktis är i dag inte så utsatta för konkurrens om sin livsmiljö av andra djur- och växtarter. Men när de många små isfria områdena blir färre och större, är det möjligt att nya främmande arter – som redan finns på Antarktis – får ett fastare grepp. Då finns en risk att de ursprungliga arterna utrotas.

Men i andra fall skulle de ursprungliga arterna också kunna sprida sig över större områden.

Klimatet i Antarktis har varierat förr men nu sker det på ett annat sätt, menar Hans Ellegren.

– Den stora skillnaden är hastigheten, det går så snabbt. Det här är förändringar som sker under mycket kort biologisk och evolutionär tid. Det gör att arter snabbt kan försvinna och utrotas och aldrig ha en chans att komma tillbaka.

Lyssnartips: Antarktis värld-samlade reportage

Referens: Jasmine R. Lee et al, Climate change drives expansion of Antarctic ice-free habitat, Nature 2017, doi:10.1038/nature22996

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".