En ryttare riden en vit lippizzanerhingst
Den vackra vita lippizzanerhingsten har sina genetiska rötter i Orienten, precis som många andra moderna hästraser. Men inte alla. Foto: Spanische Hofreitschule Wien

Moderna hingstar härstammar från Orienten

Nordiska hästar unikt ursprung
1:17 min

En genetisk studie av hästar avslöjar att hingstarna i många moderna hästraser härstammar från orientaliska hingstar. Forskningen visar också att flera av de nordiska raserna är unika.

Hingstarna importerade till Europa för ungefär 700 år sedan. Forskarna har i detalj analyserat dna utmed den manliga y-kromosomen. De såg då att moderna hästar på fädernet har ärvt gener antingen från hästar på den arabiska halvön eller från Turkmenistan i Centralasien.

Det engelska fullblodet, som haft stort inflytande över modern hästavel, härstammar till exempel från den turkmeniska hästen. Därför är just de generna mycket spridda i de moderna raserna.

I analysen ingick 52 hingstar från 21 olika raser. Bara tre av raserna skiljde sig från de andra. Våra nordiska kallblodsraser shetlandsponny, fjordhäst och islandshäst verkar ha ett annat, unikt ursprung. Det här  förvånade och gladde forskarna. 

– De tre raserna från norra Europa har y-kromosomer som skiljer sig från övriga raser. Det öppnar upp för intressanta studier av såväl hästens som människans historia, säger Gabriella Lindgren, genetiker och hästforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och en av forskarna bakom studien.

Hon säger att med hjälp av de nordiska hästarnas unika ursprung hoppas man kunna spåra den nordiska tamhästens vandringar här uppe i norra Europa, och därmed även människans. 

Referens: B. Wallner et al, 2017. Y chromosome uncovers the recent oriental origin of modern stallions. Current Biology. Doi: 10.1016/j.cub.2017.05.086)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".