Signild Nerheim på en mingelfest.
Signild Nerheim, oceonograf på SMHI, har arbetat med myndighetens nya karttjänst för framtida havsnivåer. Här på Almedalen. Foto: Stefan Nordberg

Kartor visar framtida havshöjningar

Gör att man kan se vilka kustområden som är hotade
2:00 min

En stor del av Sveriges kuster kan inom en snar framtid försvinna på grund av höjda havsnivåer. Nu har SMHI lanserat en ny karttjänst som visar framtida medelvattenstånd i Sverige.

Framtida havshöjningar kan få stora konsekvenser för bland annat fastighetsägare, jordbruket, infrastrukturnätet och kustnära städer. 

För att få mer koll på exakt hur det kan se ut i framtiden har SMHI nu lanserat en karttjänst.

– Det är en rikstäckande karta över havsnivåer. Det handlar om det beräknade medelvattenståndet år 2050 och år 2100. Kartan baseras på FN:s klimatpanelsberäkningar över hur mycket havet kan stiga, säger Signild Nerheim, oceanograf på SMHI.

I tjänsten kan användaren titta på tre olika scenarier. Alternativen visar på skillnaderna i kustlinjen beroende på hur mycket växthuseffekten förstärks i framtiden. Alla tre scenarier är dock realistiska bedömningar enligt Signild Nerheim.

I norra Sverige kompenseras havshöjningen av den pågående landhöjningen. Värre är det i södra Sverige.

– I södra Sverige höjs inte landet lika snabbt och här är det dessutom mer erosion. Värst är det i Blekinge och Skåne, säger Signild Nerheim.

Vad visar egentligen den här karttjänsten som vi inte redan visste?

– Man kan framför allt se mycket mer detaljer nu. Man kan lokalt se vilka kustområden som är hotade.

Till hösten lanserar SMHI en till tjänst för den som vill ta reda på hur kuster påverkas vid bland annat stormar och andra extrema situationer.

– Det är kompletterande information om hur högt vattnet kan bli vid de allra värsta stormarna. Information som är viktig vid planering av kritisk infrastruktur, till exempel, säger Signild Nerheim.

Mer information och fakta kring havsnivåer samt SMHI:s karttjänst finns här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".