Starkt sken med stoff
Konstnärlig gestaltning av en stjärna som slungats iväg med våldsam kraft. Foto: Illustration: Amanda Smith/Institute of Astronomy

Hypersnabba stjärnor kan ha slungats iväg

De snabbaste stjärnorna i vår galax, Vintergatan, kan vara stjärnor som brutit sig loss från en närliggande galax.

Fram till nu har ett 20-tal hypersnabba stjärnor observerats i Vintergatan, och forskare är oense om var de kommer ifrån.

Men med hjälp av omfattande observationer och datorsimuleringar hävdar nu brittiska forskare från universitetet i Cambridge att dessa stjärnor kommer från vår granngalax "Stora magellanska molnet".

Hypotesen är att de ingått i system med dubbelstjärnor, där den ena stjärnan exploderat. Den våldsamma kraften från den här supernovan skulle då ha slungat iväg den överlevande stjärnan så att den kunnat färdats ända till vår galax.

 

Referens: D. Boubert, D. Erkal, N. W. Evans och R. G. Izzard. "Hypervelocity runaways from the Large Magellanic Cloud." Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2017). DOI: 10.1093/mnras/stx848.)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".