Många bilar i kö
Trafikstockning i västra Jakarta. Foto: Aenertia/Wikimedia CC BY-SA 2.0

Samåkning slopades i Jakarta – då ökade trängseln igen

Antagligen inte effektivt i Sverige
1:17 min

I Indonesiens tätbefolkade huvudstad Jakarta går nu biltrafiken i långsammare tempo än för några år sedan. Anledningen är att samåkningen har minskat.

1993 infördes en samåkningspolicy i Jakarta för att minska trängseln under rusningstrafik. Den gick ut på att man kunde ta en speciell fil om minst tre personer fanns i bilen.

Men policyn togs plötsligt bort i mars 2016 och nu har forskare studerat vilka effekterna blev av det.

Resultatet visar att medelhastigheten på morgonen sjönk från 28 till 19 kilometer i timmen. På kvällen minskade hastigheten från 21 till 11 kilometer i timmen. Det betyder att restiden ökade med hela 87 procent på kvällen och 46 procent på morgonen.

Samåkningspolicyn visade sig, enligt den här studien, alltså vara effektiv och något som andra stora städer kanske kan använda sig av för att minska trängsel.

Men kollektivtrafiken i Sverige, och framför allt i Stockholm, är så pass fungerande att en samåkningspolicy antagligen inte skulle påverka trafiken här. Det menar Jonas Eliasson, trafikchef i Stockholms stad.

– För att samåkning ska vara ett åtgärd med stor potential, måste det finnas en ganska stor ström med människor som ska från samma plats till samma plats vid ungefär samma tid.

Saknas detta underlag blir inte samåkning effektivt, menar han.

– Och när det finns sådana strömmar har vi ofta så väl utbyggd kollektivtrafik så de åker redan buss eller möjligen tunnelbana och pendeltåg, säger Jonas Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".