tre barn spelar fotboll
57 procent av ledare som tränare barn anser att de inte har stora kunskaper i teknik. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Idrottstränare har låg kunskap om teknik och psykologi

Låg kunskap bland tränare
1:59 min

Ungdomstränare i Sverige menar själva att de har ganska lite kunskap om bland annat teknik och psykologi. Det visar en studie som idrottsforskare vid Linnéuniversitet har gjort.

Bland idrottsföreningar i Sverige är det ofta föräldrar som börjar träna sina barn, och som inte har fått någon särskild utbildning.

Det är ett problem menar Marie Hedberg, en av forskarna bakom studien.

– Man fördjupar sig inte på en nivå utan man klättrar helt enkelt uppåt i systemet hela tiden och följer sina barn. Det gör också att man bygger på sin egen utbildningnivå i takt med att barnen blir äldre, säger Marie Hedberg.

Ingen vet exakt hur många idrottsledare som finns i Sverige, men i enkätundersökningen har ett representativt urval på drygt 3000 ledare från olika idrotter valt att svara och berätta om sin egen kunskapsnivå.

Den största skillnaden mellan tränarna för de olika åldersgrupperna finns i kunskapen om teknik. Där uppger 57 procent av dem som tränar barn upp till tolv års ålder att de har stora kunskaper kring teknik.

Bland dem som tränar vuxna menar 80 procent att de har stora kunskaper inom teknikområdet för sin idrott.

Forskaren Marie Hedberg menar att det behövs insikter kring motorik – även när man tränar yngre barn – för att kunna lära ut teknik högre upp.

– Den behöver vara hög hos tränare oavsett vilken nivå man befinner sig på.

När det gäller ledarskap och pedagogik är siffrorna lägre, och alla lägst är de för psykologi. Där anser sig tränarna ha stor kunskap bara i 38 procent av fallen för barn, respektive 49 procent för vuxna.

– Den är ganska låg generellt. Man skulle ju önska att den var betydligt högre.

Marie Hedberg menar att föreningarna borde tänka mer som man gör i skolan, där lärare specialiserar sig på olika åldersgrupper.

Problemet inom idrotten är att mycket bygger på ideellt arbete. Men där skulle föreningarna kunna välja att satsa på tränare i lägre åldersgrupper, så att ledarna får ett intresse av att stanna kvar och träna barn och ungdomar.

Hon tror också att arvoden skulle kunna förändra situationen

– Det skulle göra att man kunde ha dem som är bättre utbildade även på den delen av verksamheten, säger Marie Hedberg.

Referens: Marie Hedberg och Joakim Åkesson "Tränarens karriärväg utarmar ungdomsidrotten" Idrottsforskning 29 juni 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".